Pdf-documenten vind je te kust en te keur: op dvd’s die met een apparaat worden meegeleverd, als bijlage in je mailbox of ter download op massa’s sites. Of wellicht creëer je ook zelf pdf’s vanuit Office of (via een virtuele printer) vanuit andere applicaties.

Nu mogen pdf-documenten op zich nog vrij compact zijn, met Orpalis PDF Reducer wordt al snel duidelijk dat het nog een stuk zuiniger kan.

[download_file]

Kwaliteit blijft goed
De werking van de tool is erg eenvoudig. Je haalt een of meer pdf-documenten op die je een afslankkuur wilt laten ondergaan en je drukt op Start batch. Het programma begint meteen aan een analyse van elk pdf-document. En als het goed is, krijg je er duidelijk compactere documenten voor in de plaats. Met de standaardinstellingen komen wij niet zelden tot zo’n 35% van de originele bestandsgrootte.

De meeste winst boekt het programma weliswaar door slimme algoritmes los te laten op ingebedde afbeeldingen. Maar het moet gezegd:  ook na de operatie blijft de beeldkwaliteit absoluut acceptabel. Overigens zijn er heel wat parameters waarmee je het programma kunt aansturen en waarmee je de reductiegraad beïnvloedt. Zo kun je onder meer vastleggen hoe sterk de beeldkwaliteit mag worden aangetast en of bepaalde onderdelen, zoals formuliervelden, mogen worden verwijderd.

Nadelen
Jammer genoeg kleven aan de gratis versie een paar nadelen. Naast het feit dat je die niet voor commerciële doeleinden mag inzetten, dat er geen ondersteuning voor de opdrachtregel en voor multithreading is, blijkt vooral het ingebouwde ‘nagscreen-met-timer’ de storende factor.

Na elk behandeld document wacht het programma net iets langer vooraleer het volgende document aan te pakken. Dat begint met 9 seconden, en bij elk volgend document (in dezelfde batch, weliswaar) komt daar één seconde bij. 

External links

Slankere PDF-documenten