Soms wil je een bestand of map hernoemen, verplaatsen of verwijderen, maar houdt Windows je tegen omdat het zogezegd in gebruik is. Met TakeOwnerShip Pro neem je de teugels weer in handen.

STAP 1 / Installeren

Je kan TakeOwnerShip Pro downloaden via www.top-password.com/take-ownership-pro.html, waar je klikt op de blauwe Download-knop. Je kan het installatiebestand ook rechtstreeks binnenhalen via deze link: www.top-password.com/download/TakeOwnershipPro.exe. De installatiewizard vraagt je enkel in welke map je het programma wil installeren en doet er verder niet langer dan een paar seconden over om de hele zwik te voltooien. Met een druk op Finish sluit je de installatiewizard. Je krijgt niet de keuze om het programma automatisch te starten, dus daarvoor moet je langs het startmenu of de tegelinterface van Windows passeren. Het makkelijkste is op de Windows-toets van je toetsenbord drukken en de zoekopdracht TakeOwnerShip in te geven. Zodra je halverwege dat woord bent, heeft Windows de snelkoppeling al voor jou opgediept.

 

STAP 2 / De interface gebruiken

De interface van het programma is erg eenvoudig: een simpel venster waar je bestanden of mappen naartoe kan slepen. Heb je iets tegen slepen, dan kan je ook op zoek gaan naar de vervelende bestanden of mappen met de knop Add. Wil je alle onderliggende mappen en bestanden ook loswrikken, zet dan een vinkje bij Include subfolders and files. Staat alles in de lijst? Dan zet je TakeOwnerShip Pro aan het werk met een druk op de knop Take Ownership. Het programma begint geruisloos te ratelen, en even later zie je naast de naam van de gekozen mappen en/of bestanden Done staan in de kolom Progress. Nu zal je die items wel kunnen hernoemen, verwijderen, of wat je er ook mee van plan was. Om de lijst weer leeg te maken druk je op Clear, waarna je het programma sluit met Exit.

 

STAP 3 / In Windows Verkenner

Heb je maar één bestand of map om te ontgrendelen, dan hoef je zelfs niet langs de interface te passeren. De installatiewizard heeft namelijk een handige optie in je rechtermuismenu geïnstalleerd. Het enige wat je moet doen is met je rechtermuisknop op het bestand of de map klikken en te kiezen voor TakeOwnerShip Pro. Het gebruikersaccountbeheer van Windows zal nog even jouw bevestiging willen op de vraag of TakeOwnerShip Pro wijzigingen aan je computer mag aanbrengen. Daar antwoord je uiteraard Ja op. Even later verschijnt dan een pop-up met de boodschap The operation of taking ownership has completed succesfully!.