LAN Speed Test is een klein en eenvoudig programma. De tool, die je hier op ZDNet of op de website van de maker kan downloaden, is helemaal draagbaar en hoeft dus niet geïnstalleerd te worden.

Zoals de naam al doet vermoeden dient het programma om snelheden te meten. Je kunt het gebruiken om de snelheid van je LAN-netwerk te testen, maar ook om te zien hoe snel je (externe) harde schijven of USB-sticks overweg kunnen met data. Er bestaat een professionele variant van het programma, maar wij gaan aan de slag met de gratis editie.

[download_file]

LAN Speed Test is een betrouwbare manier om geijkte snelheidsresultaten te krijgen. Het programma is niet moeilijk om te gebruiken. Alvorens je begint, moet je bij Folder of Server IP een adres ingeven. De tool zal meten hoe snel je kan schijven naar en lezen van dat adres. Om je interne harde schijf te testen maakt het niet uit welke map je kiest. Voor een extern opslagmedium moet je natuurlijk bladeren naar de juiste locatie, en om de snelheid van je LAN-netwerk te testen dien je een netwerklocatie op te geven.

Wanneer je op Start Test klikt, moet je een bestandsgrootte ingeven. Om een snelle schijf te testen kies je het best een bestand dat groot genoeg is (100 MB bijvoorbeeld). LAN Speed Test zal dat bestand nu wegschrijven en vervolgens opnieuw lezen. Op het einde van de test krijg je een gedetailleerd overzicht van de snelheid in absolute tijd, bytes, bits en megabits.