“Ongelimiteerde opslag van foto’s en video’s in hoge kwaliteit.” Ik hoorde al slechtere argumenten om één app boven een andere te verkiezen. Google ontfermt je gratis en voor niets over al je afbeeldingen, en dat in een kwaliteit tot 16 megapixels. Ook video’s hebben een plaatsje op de Google-servers, zolang je tevreden bent met een full HD-resolutie.

40 GB uploaden

Om Google Foto’s grondig te testen besloot ik de proef op de som te nemen en mijn hele fotobibliotheek online te zetten. De collectie te waarde van een 40-tal gigabytes telt zo’n 14.000 foto’s. Heel wat, maar ik zet er geld op in dat er heel wat lezers kunnen uitpakken met een kieksjesverzameling die een stuk groter is. Het duurt met andere woorden een hele tijd om alle afbeeldingen online te krijgen, zelfs met een goed internetabonnement. Heb je geen ongelimiteerd internet, dan komt daar nog eens bij dat de upload een flinke hap uit je maandelijks databudget zal nemen. Begrijpelijk dus dat je wil weten of Google Foto’s de moeite waard is. Google Photos toestellen Tijdens dit schrijven is mijn eigenste upload nog volop bezig, maar een paar duizend foto’s volstaan om de capaciteiten van Google Foto’s te onderzoeken. Foto’s is beschikbaar op je Android-telefoon, je iPhone en je computer. De pc is een logische plaats om je ganse bibliotheek op bij te houden, dus daar begin ik.

Kleine applicatie

Om je foto’s online te krijgen heb je een kleine applicatie nodig, die je via de Foto’s-website kan downloaden. De app doet me denken aan Google Music. Hij nestelt zich braafjes in het systeemvak van je taakbalk en upload van daaruit alle foto’s uit door jou gekozen locaties. Zodra er enkele foto’s online staan kan je ze bekijken op photos.google.com. In het totaaloverzicht staan ze geordend volgens datum. Tot zover niets speciaals. Wat maakt deze Google-dienst dan uniek? Zoals je kan raden zit de kracht in de zoekfunctie.

Slimme foto-analyse

Google analyseert je afbeeldingen met een machine learning algoritme en determineert wat er op staat. Vervolgens kan je foto’s bekijken verzameld volgens onderwerp. Denk daarbij aan woestijnen, stranden, auto’s, vogels, boten… Kortom, zowat alle onderwerpen waar je meerdere beelden van hebt. Googles algoritme is slim en accuraat, maar niet altijd. Zo is een hek soms een skyline en een meer soms een waterval, maar over het algemeen sorteert Foto’s nu al meer dan goed genoeg om een serieuze meerwaarde te bieden. Google Photos Slim Verder kan je foto’s ook per locatie bekijken, een functie die dankzij locatie-tags voor de hand liggend is. Gecombineerd zorgen ze er voor dat Foto’s heel veel weet over je afbeeldingen, waardoor de zoekfunctie zelf ongezien krachtig wordt. Op zoek naar die ene specifieke foto? Zoek dan naar bijvoorbeeld naar ‘bird’ en ‘water’, of ‘snow’, ‘house’, en ‘Switzerland’. Volgens de aankondiging op Google I/O moet Foto’s ook gezichten analyseren en zo foto’s per persoon rangschikken. Dat zal anoniem gebeuren, in contrast met bijvoorbeeld het taggen op Facebook. Voorlopig is die functie bij ons nog nergens terug te vinden.

Persoonlijke assistent

De Assistant helpt je om het meeste uit je afbeeldingen te halen. Eveneens dankzij foto-analyse stelt Google nieuwe manieren voor om je foto’s te bekijken. Nam je veel foto’s van hetzelfde onderwerp vanuit een min of meer stabiele hoek? Dan krijg je misschien een kleine timelapse-animatie voorgeschoteld. Foto’s en filmclips van een reis kan Google dan weer tot een kort filmpje verwerken, of, iets statischer, een kleine collage. Af en toe beslist Foto’s dan weer dat een foto het bewerken waard is, en krijg je een postkaartje voorgeschoteld, of een kunstige zwart-witfoto.

Google Photos Assistent

Albums

Vind je een creatie de moeite, dan kan je ze met een muisklik opslaan in je bibliotheek. Is het maar niets, dan verwijder je Googles poging. Via zoeken kan je sorteren om zo uitsluitend door bewaarde Assistant-beelden te scrollen. Onder Collections vind je voorlopig albums die je zelf moet aanmaken. Gebruikte je Foto’s al met Google+, dan vind je hier ook de digitale fotoboeken en reisverslagen terug die de dienst toen al maakte. Vooralsnog heb ik het nieuwe Foto’s zo’n verslag nog niet zien maken.

Android-app

Op de telefoon zijn de functies van Foto’s dezelfde. Het Material Design doet de functies extra tot hun recht komen, in combinatie met de intuïtieve vingerbewegingen. Centraal staan al je foto’s, op dezelfde manier geordend als op de pc. ‘Zoomen’ met je vingers verandert de focus. Zo kan je snel bladeren per dag, maand en jaar. Swipe je naar rechts, dan kom je bij de collecties terecht, links zit de Assistant.
Google Photos vingers Sony

Google Now voor foto’s

De Assistant op je smartphone heeft dezelfde lay-out als Google Now, en werkt ook met kaarten. Iedere kaart is een voorstel tot film, collage, timelaps of panorama. Ook hier kan je geslaagde exemplaren opslaan, terwijl je mislukkingen wegswiped. Al je acties synchroniseren vlot tussen je verschillende toestellen. Ik ontdekte niet meer dan een paar seconden vertraging.
Google Photos Google Now SonyOok vanop je telefoon worden gemaakte foto’s automatisch naar de cloud gestuurd. Idealiter pruts je daar aan de instellingen: aanvankelijk stuurde Foto’s ook screenshots en beelden van WhatsApp of Hangouts naar de cloud. De app heeft bovendien enkele kinderziektes die zich uiten in (beperkte) stabiliteitsproblemen. Heel soms blijft Foto’s even hangen en in uitzonderlijke gevallen crasht de app helemaal.

Foto’s centraal

Foto’s schuift je foto’s helemaal naar de voorgrond. Beelden die je misschien nooit meer terug zou opzoeken worden op toepasselijke manieren naar de voorgrond gebracht. Google claimt het probleem van een onoverzichtelijke berg digitale foto’s opgelost te hebben en volgens mij overdrijft de technologiereus niet. Het is lang geleden dat ik nog zoveel plezier beleefde aan al mijn beelden. Dat het bovendien extra eenvoudig is om foto’s of combinaties van foto’s te delen zorgt er voor dat je niet alleen blijft zitten met de pret. Google Foto’s maakt na enkele klikken een link aan waarmee je beelden kan delen. Via de link kan iedereen aan de door jouw geselecteerde foto’s, zonder dat de ontvangers één of andere app of zelfs een Google-account nodig hebben. De gedeelde links blijven geldig totdat jij beslist om ze te deleten via een handig overzichtsvenster.
Op het eerste zicht heeft Google Foto’s dus alleen maar voordelen. Je foto’s staan helemaal veilig en zijn bovendien toegankelijker dan ooit. Dat praat de tijd en moeite die het kost om alles online te zwieren meer dan goed. Wie Foto’s voordien al gebruikte heeft des te meer redenen om te blijven. Het enige nadeel dat ik vooralsnog kan zien is dat je weeral Google in vertrouwen neemt. De zoekgigant slaagt er keer op keer in om me terug te lokken naar zijn ecosysteem en dat gaat de concurrentie niet ten goede komen.