Weinig mensen houden zich bezig met het onderhouden van een duidelijke en georganiseerde verzameling van bookmarks. De interface daarvoor is dan ook nauwelijks veranderd sinds het ontstaan van de bookmark: url’s met een naam kan je onderbrengen in een hiërarchie van mappen. Niet bepaald een aantrekkelijke workflow.

Google wil daar verandering in brengen en introduceert daarom de Bookmark Manager, een extensie voor Chrome. De manager voorziet een nieuw tabblad om te bladeren door je favorieten. In de nieuwe interface zijn websites veel duidelijker geordend en eenvoudiger terug te vinden. Dat komt omdat Google websites opslaat als tegeltjes met als voornaamste kenmerk een foto die geregeld geüpdatet wordt. Onder de foto staat de naam van de website, en daaronder een beschrijving die je zelf kan aanpassen.

De Bookmark Manager is bovendien slim. Je kan favorieten ordenen onder verschillende categorieën en wanneer je een nieuwe webpagina wil toevoegen probeert Google die automatisch  op de juiste plaats te zetten.

Als dat alles het niet eenvoudiger maakt om een specifieke website in een zee van favorieten terug te vinden is er de zoekfunctie. Daarmee zoek je niet enkel door de namen of url’s van de bookmarks, maar ook door de inhoud van de specifieke webpagina. Handig wanneer je info over iets wil terugvinden maar niet meer weet over welke website het ging of hoe de bookmark in kwestie heet.

Bookmark Manager is een alternatief voor de standaardmanier van omgaan met bookmarks, maar de extensie behoudt compabiliteit met de oude versie. Je favorieten zijn dus niet gelinkt aan de manager en ook zonder de extensie kan je er aan. Bovendien blijven ze synchroniseren met je andere Google-toestellen. Je opent de manager met de sneltoets Ctrl+Shift+O, favorieten voeg je nog steeds toe met Ctrl+D. De Bookmark Manager extensie voor Chrome kan je hier downloaden.