Wie Linux gebruikt kent ongetwijfeld apt-get en Macintosh-gebruikers zijn zeker vertrouwd met de App Store. Windows-gebruikers daarentegen… kunnen voorlopig alleen maar hopen dat de Windows Store mainstream wordt. Intussen kunnen (vooral gevorderde) gebruikers ook Chocolatey NuGet inzetten voor de installatie en updates van allerlei tools.

Er is heel wat gratis software, ook voor Windows, maar het heeft wel wat voeten in de aarde om die allemaal te installeren en up-to-date te houden. Een populaire dienst is Ninite: die laat je met een paar muisklikken toe tot circa 90 bekende gratis tools te downloaden en desgevallend te updaten. Chocolatey ondersteunt nog veel meer gratis tools, maar de installatie en de werking zijn een stuk complexer.

In tegenstelling tot Ninite, een overzichtelijke webservice in combinatie met een eenvoudig desktoptooltje, laat Chocolatey zich vanop de opdrachtregel aansturen, hoewel er ook een rudimentaire GUI met de naam ChocolateyGUI beschikbaar is. De installatie zelf bestaat uit een behoorlijke complexe opdracht, uit te voeren vanop de opdrachtregel of via een PowerShell-commando. Gelukkig staan beide commando’s kant-en-klaar op de website.

Na de installatie kun je dan met behulp van Chocolatey talrijke tools en programma’s individueel gaan installeren of in ‘batch’ met behulp van een (zelf te maken of aan te passen) PowerShell-script. Het commando is per tool verschillend, maar voor de juiste syntax kun je ook terecht op de website. Om maar een paar voorbeelden te geven: choco install flashplayerplugin, choco install googlechrome, choco install 7zip.install, enz. Deze commando’s – uit te voeren als administrator – bevatten echter zelf geen installer om problemen met licenties en dergelijke te vermijden. Ze zorgen er alleen voor dat Chocolatey de juiste installer gaat downloaden en installeren, in principe zonder je verder nog lastig te vallen tijdens de installatie.

De repository van Chocolatey bevat enkele honderden van deze ‘packages’, zowel voor onbekende tools (zoals Node JS, VIM en Fiddler) als voor mainstream-programma’s als VLC of Skype. Chocolatey gebruikt bovendien de openbron pakketbeheerder NuGet die ettelijke duizenden packages host – weliswaar vooral bedoeld voor ontwikkelaars en gevorderde gebruikers.

Er zijn gelukkig ook commando’s beschikbaar die een en ander wat gemakkelijker maken. Zo ga je met een commando als choco list trillian na of ook Trillian zich in het package-aanbod bevindt en gebruik je choco update all om in één keer alle tools die je eerder met Chocolatey hebt geïnstalleerd, te updaten.

External links

(Gratis) software snel installeren en updaten