TomTom voegt een nieuwe productcategorie toe aan zijn assortiment. Het Nederlandse navigatiebedrijf brengt een actiecamera op de markt onder de naam Bandit. Dat maakte het woensdag bekend op een presentatie in Amsterdam.

De stootvaste en waterdichte Bandit kan met zijn 16 megapixelcamera met groothoeklens maximaal in 4K filmen met 15 fps (of in 1080p met 30fps en 60 fps; 720p in 60 fps en 120 fps). Het apparaat beschikt over een eenvoudig verwijderbare batterij (Batt-Stick) van 1.900 mAh. Daarmee wordt een effectieve filmtijd van 3 uur geclaimd. De Batt-Stick bevat ook een USB 3.0-aansluiting en een microSD-slot.

De TomTom Bandit zit vol met sensoren. Er is een interne bewegings- en GPS-sensor die snelheid, hoogte, G-kracht, en versnelling registreert. Ook kan het apparaat gekoppeld worden aan een hartslagmeter, zodat het je hartslag bijhoudt.

Peter-Frans Pauwels, mede-oprichter van TomTom denkt dat middels al deze sensoren TomTom zich kan differentiëren van andere actiecamera’s. Om na de actie een fatsoenlijk filmpje te maken, kost namelijk enorm veel tijd. Omdat de Bandit ‘voelt’ wanneer de actie zich voltrekt, markeert de camera deze momenten automatisch in de film. Ski je bijvoorbeeld richting een schans, dan weet de Bandit dat, omdat hij een versnelling registreert. Ook het moment dat je de sprong maakt wordt gemarkeerd, omdat de Bandit een hoogteverschil opmerkt.

Zo kun je na je stunt je smartphone koppelen aan de Bandit via wifi. Door met je smartphone te schudden worden alle gemarkeerde momenten achter elkaar gezet (die je door te slepen eventueel van volgorde kunt veranderen). Je voegt wat achtergrondmuziek toe, en je hebt binnen een minuut een film, klaar om te delen. Dit markeren van specifieke momenten in de film kan overigens ook handmatig met een druk op de knop.

Uiteraard is het ook mogelijk de volledige film op je computer te zetten. Dit kan door de Batt-Stick in te pluggen, of de microSD-kaart te verwijderen.

De TomTom Bandit is vanaf mei te koop voor 429 euro. Vanaf juni is er een premium-pack beschikbaar met allerlei extra accessoires, zoals een speciale behuizing die blijft drijven.

TomTom MyDrive

Naast de sportcamera introduceerde TomTom ook MyDrive, een cloudsysteem die navigeren naar je bestemming nog eenvoudiger moet maken. Met MyDrive staan al je apparaten met elkaar in verbinding. Voer je een bestemming in op je smartphone, dan verschijnt deze ook in je TomTom-autonavigatie, zodat je meteen kan wegrijden als je instapt.