Er is veel software waarmee je foto’s in de vorm van een diashow kunt afspelen. Maar soms kan het wel handig zijn zo’n fotopresentatie in een filmformaat te gieten.

Het zal je weinig verbazen dat je dat met PhotoToFilm kunt doen, gezien de naam van dit programma.

[download_file]

PhotoToFilm is er in verschillende varianten. Wil je vermijden dat er ook extra software mee op je pc komt, dan kies je het best voor de Lite-versie. Houd er ook rekening mee dat aan de gratis (niet-geregistreerde) versie een paar nadelen kleven.

Bij elke opstart verschijnt gedurende tien seconden een nagscreen en het resulterende filmpje wordt ontsierd door een logo in de linkerbovenhoek. Kun je met beide beperkingen leven en gaat het er je vooral om je foto’s zonder veel inspanning in een film om te zetten, dan kan PhotoToFilm inderdaad wel iets voor je betekenen.

De software laat zich zeer eenvoudig bedienen, wat perfect in de lijn der verwachtingen ligt gezien de beperkte mogelijkheden. Je haalt eerst alle foto’s op, die je vervolgens nog in de gewenste volgorde kunt plaatsen. Als je dat wil, kun je meteen ook eigen ondertitels voor elke foto maken. Het programma ondersteunt het jpeg-formaat, evenals een aantal bitmaps.

Achtergrondmuziek toevoegen is niet lastiger dan naar de gewenste mp3 te verwijzen en aan te geven of je de lengte van de fotopresentatie wilt afstemmen op die van je achtergrondmuziek. Als je dat inderdaad wenst, berekent PhotoToFilm zelf de duur van elke dia. In het andere geval beslis je zelf hoeveel milliseconden de dia’s te zien moeten zijn. Het blijkt niet mogelijk om de duur per foto verschillend te maken.

Standaard voorziet het programma in een overgangseffect waarbij een cameralens als het ware over de foto heen beweegt. We zien geen mogelijkheid om een andere overgang te kiezen, althans niet in de gratis versie. Verder biedt de tool slechts twee mogelijke effecten, die meteen op alle foto’s van toepassing zijn: grijswaarden en sepia.

Het uitvoerformaat van de film hangt af van de codecs die op je systeem staan geïnstalleerd: de tool laat je dan zelf de gewenste codec kiezen en, voor zover mogelijk, optimaal instellen. Nadat je de gewenste resolutie hebt ingesteld, kun je met de conversie starten. Houd er rekening mee dat deze vertaalslag behoorlijk wat tijd in beslag kan nemen.

External links

Van foto naar film