Stuur je geregeld privacygevoelige teksten of e-mailberichten door? En wil je meer zekerheid dat de ontvanger weet dat die wel degelijk van jou afkomstig zijn, en dat die onderweg door niemand anders zijn gelezen of gewijzigd?

Dan kun je niet buiten encryptie. Bij voorkeur op basis van een sleutelpaar, oftewel asymmetrische encryptie. GnuPT regelt dat voor je.

[download_file]

GnuPT combineert de tools GnuPG en WinPT. GnuPG, ook wel bekend als GPGP, is een opdrachtregelprogramma dat (op basis van OpenPGP) data versleutelt en digitaal ondertekent. WinPT, wat staat voor Windows Privacy Tray, is een grafische front-end voor GnuPG die zich vanuit de Windowstaakbalk laat bedienen.

Bij het installeren creëer je al meteen een sleutelpaar, waarbij je ook je echte naam en e-mailadres opgeeft. Op basis hiervan worden dan een publieke en private sleutel aangemaakt. De tool raadt je terecht aan hiervan onmiddellijk een back-up te maken. Naderhand kun je trouwens nog andere sleutelparen creëren, telkens met een andere naam of e-mailadres. Afhankelijk bijvoorbeeld van wie de beoogde ontvanger van het versleutelde of ondertekende bericht zal zijn.

Via een pictogram in het Windows-systeemvak kun je nu heel eenvoudig aangeven dat de tekst uit het Windowsklembord of uit een geopend venster moet worden ondertekend en/of geëncrypteerd. Die geëncrypteerde of ondertekende tekst kun je dan in een tekstdocument plakken of via mail versturen.

Overigens is het ook mogelijk willekeurige andere bestanden of documenten te versleutelen. Uiteraard moet de ontvanger wel over de bijhorende publieke sleutel beschikken om toegang te krijgen tot je boodschap.

External links

Data digitaal ondertekenen en versleutelen