De gratis terabyte aan opslagruimte die Flickr biedt is ongezien. Tenzij je een professionele fotograaf bent die met raw-opnames honderden megabytes per foto maakt, volstaat die terabyte om heel je fotocollectie veilig te stellen.

In tegenstelling tot rasechte clouddiensten zoals Dropbox of Box heeft Flickr echter geen te downloaden tool die automatisch mappen synchroniseert. Foto’s uploaden gebeurt uitsluitend via de browser, en wanneer je een fotocollectie van 50 GB wil uploaden is dat een belemmerende factor.

[download_file]

Gelukkig is er software om daar een mouw aan te passen. FlickrSync bijvoorbeeld. Met die gratis tool kun je hele mappen automatisch synchroniseren met Flickr. FlickrSync laat je bladeren door je mappenstructuur, alwaar je mappen met foto’s kan aanduiden waarvan je graag online een back-up hebt. De software zal alle foto’s in die mappen automatisch online zetten, geordend in albums die de naam van de map meekrijgen.

Voor het uploaden moet je FlickrSync aan je account linken, en enkele instellingen aanpassen. Als je Flickr exclusief als back-updienst wil gebruiken zul je vermoedelijk willen aanduiden dat alle geüploade albums privé zijn. Zo hoeft de hele wereld niet mee te kijken naar jouw vakantiefoto’s uit de Ardennen.

Na het selecteren van de mappen moet je de software de opdracht geven te synchroniseren. Een venster opent waarin alle foto’s verschijnen die de tool online gaat zetten. De voortgang van het proces kun je volgen in een handige balk.

FlickrSync synchroniseert maar in één richting en is dus niet geschikt om je foto’s in groten getale weer offline te halen. Als je gigabytes aan foto’s geordend online wil zetten is FlickrSync een subliem stukje software, maar dat wil niet zeggen dat het proces niet erg lang zal duren. Houd er dus rekening mee dat het uren of misschien wel een dag of twee kan duren voordat al je foto’s veilig in de cloud staan.

FlickrSync download je hieronder, of op de website.