Mensen tegenhouden om je foto's te gebruiken kan je niet doen, maar je kan er wel voor zorgen dat je naam en andere informatie onzichtbaar in de foto's ingebakken zit.

Je foto’s helemaal waterdicht beveiligen is zo goed als onmogelijk, al kan je mogelijke beelddieven wel afschrikken met een watermerk. Als je andere mensen niet kan tegenhouden om jouw foto’s te gebruiken, dan kan je maar beter zorgen dat er geen twijfel over bestaat over wie de maker is.

Informatie over de maker van een foto en nog een boel andere details vind je in de zogenaamde Exif-gegevens van de foto. Exif staat voor EXchangeable Image file Format, en het bevat de zogenaamde metadata van afbeeldingsbestanden. De meeste van die gegevens worden door je camera aangemaakt, maar voor een copyrightvermelding moet je zelf zorgen.

STAP 1 / Windows Verkenner

Metadata bewerken is niet moeilijk. Het kan zelfs gewoon in Windows Verkenner. Klik maar eens met je rechtermuisknop op een foto en kies voor Eigenschappen. Op het tabblad Details zie je nu alle metadata van deze foto, zoals het merk van camera en de gebruikte sluitertijd. Sommige van de gegevens kan je ook bewerken. Onder Oorsprong zie je bijvoorbeeld Copyright staan. Klik in het (lege) veldje ernaast en je kan je naam toevoegen, al dan niet vergezeld van een copyright-symbooltje. Dat is dan puur om esthetische redenen, want het symbooltje op zich kent geen rechten toe. En daarmee ben je eigenlijk klaar.

 

STAP 2 / Specifieke tools

Wil je je toch wat meer verdiepen in metadata, dan kan je een gespecialiseerd programma downloaden om die gegevens mee te bekijken en te bewerken. PhotoME is een goeie, van dezelfde maker als GeoSetter. Met die laatste tool kan je je foto’s geotaggen als je fototoestel geen gps bevat. Zo’n geotag is eigenlijk ook maar een onderdeel van de metadata. Je kan PhotoME downloaden op www.photome.de. Daar klik je links op Download en op de volgende pagina op de tweede link, op het moment van schrijven is dat Download PhotoME Version 0.79R17. De versie erboven is een betaversie, die vermijd je best. Het installeren is erg eenvoudig, ik vinkte alleen de optie om een icoontje op mijn bureaublad te plaatsen uit.

 

STAP 3 / Taal en instellingen

Wanneer PhotoME opstart wordt er automatisch een voorbeeldafbeelding geladen, en word je dus gebombardeerd met informatie. Aan de linkerkant, onder het menu, zie je een miniatuurafbeelding van de foto. Als het programma in het Engels is opgestart maar je liever Nederlands hebt, klik je in het menu links op Settings en vervolgens op Language en Nederlands. PhotoME start zichzelf meteen opnieuw op, en je krijgt alles in het Nederlands te zien. Bij Settings (nu Instellingen) vind je ook de opties. Veel hoef je daar niet te veranderen, al kan je Bestand creatie- en wijzigingsdatum bij het opslaan behouden aanvinken. In het tabblad Opstartinstellingen kan je Voorbeeld bij de start niet laden aanvinken, als je dat niet wil.

 

STAP 4 / GPS

De metadata is onderverdeeld in verschillende stukken. Helemaal bovenaan, naast het groene pijltje, heeft elk onderdeel zijn knop gekregen. Met een klik op bijvoorbeeld GPS, spring je naar de geotags. De inhoud van heel wat velden is blauw gekleurd, dat zijn de gegevens die je kan aanpassen. Bij IPTC-NAA data (IIM) zie je onder andere de maker en de copyrightvermelding staan. Krijg je bij een van je eigen foto’s die velden niet te zien, dan kan je ze zelf toevoegen. Daarvoor klik je in het menu op Importeren/Exporteren en IPTC-NAA bereik creëren. In de gele hoofdingsbalk van dat nieuwe veld klik je op de groene bol met het witte plusteken en kies je in de lijst onder Model 2 – Applicatiegegeven voor Copyright vermelding. Druk op Toevoegen, geef je copyrightvermelding in en klik op Toepassen. Zo kan je alle velden toevoegen die je maar wil.