Het gebeurt wel eens dat bepaalde programma’s blijven hangen, waarbij je die niet zonder meer kunt afsluiten. Via het Windows Taakbeheer kun je eventueel wel het bijhorende proces of de processtructuur beëindigen maar dat is niet altijd zo evident. SuperF4 maakt het een stuk makkelijker om een bepaalde toepassing zonder pardon af te sluiten.

Wanneer je SuperF4 opstart nestelt het programma zich in het systeemvak van Windows. Overigens vraagt de tool je bij de installatie of je het automatisch samen met Windows wilt laten opstarten. Deze functie kunt je desgewenst altijd nog aanpassen door vanuit het contextmenu van het programma-icoon Options, Autostart aan te klikken.

[download_file]

Stel, een programma loopt vast of het laat zich niet meer op de normale manier afsluiten. Dan roep je simpelweg SuperF4 ter hulp met de standaard sneltoetscombinatie Ctrl+Alt+F4. Het programmavenster dat op dat moment op de voorgrond staat wordt dan onmiddellijk afgesloten. Houd er wel rekening mee dat je geen gelegenheid meer krijgt om eerst nog open documenten binnen dat programma veilig te stellen.

SuperF4 voorziet nog in een andere toetscombinatie (Windows-toets+F4). Die zorgt ervoor dat je muiscursor in een doodshoofd – vrij toepasselijk – verandert. Het programmavenster dat je hiermee aanklikt wordt dan meteen afgesloten.

Verder heb je nog de mogelijkheid om in het configuratiebestand van SuperF4 een soort timer te activeren (standaard staat die op 0). Die zorgt ervoor dat de toetscombinatie Ctrl+Alt+F4 toch effect kan hebben bij programma’s die niet toelaten dat andere toepassingen toetsaanslagen detecteren (vaak is dat om te voorkomen dat keyloggers actief kunnen zijn) – StarCraft II is bijvoorbeeld zijn programma.

SuperF4 zul je normaliter niet veel nodig hebben, maar het kan absoluut nuttig zijn wanneer je met nukkige programma’s af te rekenen krijgt die zich niet zonder slag of stoot laten afsluiten.

External links

Programma’s geforceerd afsluiten