Twitter heeft het makkelijk gemaakt om met elkaar te communiceren. Je hoeft elkaar niet langer te volgen om een Direct Message (DM) te sturen. “Communiceren met mensen die je in het echt mogelijk wel of niet kent, is makkelijker geworden. Voorheen als je een DM wilde sturen moest je eerst aan de ander vragen of hij jou wilde volgen. Met de laatste veranderingen is dat niet langer nodig”, legt Twitter uit.

In het verleden moest twee mensen elkaar volgen om achter de schermen direct een bericht naar elkaar te kunnen sturen. Nu kan iedereen je bereiken. Als een zakelijke communicatiedienst klinkt het logisch, maar voor individuen is het wellicht niet zo aantrekkelijk. Het lijkt op een uitnodiging voor spam van honderdveertig tekens.

Sommige mensen hebben ook andere bezwaren. Nicole Lee, redacteur bij Engadget, zei op Twitter: “Als je je afvraagt waarom ik DM's niet langer toesta, is omdat ik een vrouw op internet ben.” Toch is het meer dan een feministisch onderwerp. Twittertopman Dick Costolo gaf onlangs in een gelekt intern bericht toe dat “we zijn enorm slecht in het omgaan met misbruik en trollen op het platform en dat is al jaren zo”.

Na de update heeft Twitter standaard uitgezet dat je DM's van Jan en alleman kunt ontvangen. Als je er zeker van wil zijn dat vreemden je geen directe berichten kunnen sturen, ga dan naar Twitter en klik rechtsboven op je profielfoto. Ga vervolgens naar Settings en kies voor Security and Privacy in het linkermenu. Scroll naar beneden en zorg dat er geen vinkje staat voor 'Receive Direct Messages from anyone'.

Als je ervoor kiest wel van iedereen DM's te ontvangen dan is het wellicht fijn om te weten dat mensen die je geblokkeerd hebt nog steeds niet in staat zijn contact met je op te nemen. Van de andere kant: als je een Direct Message of een conversatie verwijdert dan is dit alleen bij jouw account weg. De andere persoon – of personen in een groepsgesprek – beschikt nog steeds over een eigen kopie van jouw berichten.

Deze nieuwe DM-functionaliteit komt nadat Twitter eind januari al de mogelijkheid tot groepsberichten en video's van 30 seconden toevoegde. Vanaf eerder in die maand was het al mogelijk om een vertaalfunctie te gebruiken.