Ben je een enthousiast amateurfotograaf, dan heb je misschien wel eens gehoord van timelapsefotografie. Dat is een filmtechniek waarbij er minder beelden per tijdseenheid worden opgenomen dan de framerate bij het afspelen, wat versnelde film oplevert.

Dat is zelfs mogelijk terwijl de camera beweegt, althans met dure hardware. Of je gebruikt een gratis alternatief in de vorm van Panolapse 360.

[download_file]

Om te beginnen levert Panolapse, dat gratis is voor persoonlijk gebruik, panning- en zoomingeffecten voor je timelapsefoto’s.Dat doet het programma door de instellingen van je lens te gebruiken, waarna je dan de begin- en eindposities instelt. Wat normaliter vervormingen oplevert, resulteert nu in een gesimuleerde beweging, net alsof de camera beweegt.

Ook leuk is dat je op deze manier afzonderlijke foto’s kunt animeren. Je hoeft alleen maar aan te geven uit hoeveel frames de animatie moet bestaan, waarna je ook hier de lensinstelling en de brandpuntsafstand instelt. Op basis daarvan creëert Panolapse dan een vloeiende fotoanimatie.

Afzonderlijke frames exporteren is eveneens mogelijk, hoewel de resolutie hiervan in de gratis versie van Panolapse beperkt is.

Een andere functie is het creëren van transities tussen dag- en nachtshots, het zogenoemde RAWblend. Panolapse maakt daarvoor handig gebruik van de extra RAW-metadata (in ‘sidecar-bestanden’) om de overgang tussen de verschillende foto’s soepeler te maken. 

Panolapse 360 is zowel beschikbaar voor Windows als voor Mac OS X.

External links

Panolapse360.com