Niet alle harde schijven of zelfs SSD’s zijn even performant. Wil je weten hoe goed je eigen schijven presteren, hoe betrouwbaar ze (nog) zijn of ben je gewoonweg geïnteresseerd in enkele technische aspecten, dan heb je aan SSD-Z een handige en informatieve tool.

SSD-Z – dat voor de naam ongetwijfeld inspiratie heeft gevonden in CPU-Z, een erg populaire tool om detailinformatie over je processor op te vissen – doet niets anders dan alle mogelijke informatie opdiepen over je aangesloten schijven. Zoals de naam al suggereert, richt de tool zich in de eerste plaats op SSD’s, maar blijkt die net zo goed overweg te kunnen met onder meer externe flash-media en ‘klassieke’ harde schijven.

[download_file]

Het programmavenster bestaat uit een handvol tabbladen. Op het tabblad 'Device' vind je allerlei technische informatie over de schijf terug (mede afhankelijk van het schijftype), waaronder de producent, het controllertype en desgevallend de NAND-chips, de gebruikte interface, het serienummer, de firmware-revisie, de capaciteit, enz.

Interessant is ook het tabblad S.M.A.R.T. waar de informatie van de zogenoemde Self-Monitoring Analysis and Reporting Technology wordt weergegeven. Informatie dus die je een idee van de status en de verwachte levensduur van de schijf kan geven. Althans voor wie deze informatie juist weet te interpreteren en dus gegevens als raw read error rate, current, worst, threshold, enz… correct weet te plaatsen.

Verder verneem je nog hoeveel en welke partities de tool op de schijf heeft gedetecteerd, met welke bootsectoren en waar die zich op de schijf precies situeren, de eventuele locatie voor de over-provisioning enz.

Er is tevens een eenvoudige benchmarking-module aanwezig. Door eenvoudigweg een knop in te drukken voert die verschillende tests uit, waaronder het meten van IOPS, het berekenen van de (willekeurige) toegangstijden en de transferratio’s (over het gehele schijfoppervlak), enz.