Drivers oftewel stuurprogramma’s vormen een onmisbare ‘laag’ tussen je hardware en de geïnstalleerde applicaties. Die zorgen er namelijk voor dat je software op een correcte manier de aangesloten hardwarecomponenten kan benaderen en aansturen.  

Correcte en up-to-date drivers zijn dus essentieel wil je je van een goede werking van de hardware (en je systeem) verzekerd weten. DUMo kan je daarbij helpen.

[download_file]

Drivers en hun updates kunnen op verschillende manieren tot bij je systeem geraken. Windows zelf vindt al vheel stuurprogramma’s tijdens de initiële installatie en ook tijdens het checken op updates kan Windows – afhankelijk van hoe je de updatefunctie hebt ingesteld – recentere driverversies ophalen. Verder kun je vanuit het Apparaatbeheer ook altijd zelf de nodige drivers opsporen en installeren of updaten.

Een handig alternatief is DUMo, wat staat voor Drivers Update Monitor. Zodra je het programma hebt opgestart, somt deze de geïnstalleerde (of althans de gedetecteerde) drivers van je systeem op. Je verneemt hiervan de naam, de producent, de versie en de status. Deze laatste is ofwel OK (wat inhoudt dat DUMo heeft vastgesteld dat de driver up-to-date is) ofwel Update available. DUMo consulteert hiervoor een uitgebreide online database – en doet dat ook razendsnel.

Wil je werkelijk een van de vermelde drivers up-to-date brengen, dan heeft DUMo een handige Download-knop. Wie nu dacht dat die linea recta naar het bijhorende driverbestand leidt, komt wel wat bedrogen uit. Deze knop voert je immers naar een webpagina waar je afleest hoeveel gebruikers welke versie van deze driver geïnstalleerd hebben. Hier tref je ook wel een downloadlink aan, maar ook die komt niet verder dan het doorspelen van de naam en de versie van de driver aan zoekmachine Google.

Het zal er dus nog altijd op aankomen zelf de geschikte en meest up-to-date driver in dit aanbod te vinden en te installeren. Maar goed, DUMo geeft je in elk geval al een aardig idee welke geïnstalleerde drivers echt aan een update toe zijn.

Let wel, DUMo is in drie varianten beschikbaar. Wil je vermijden dat er tijdens de installatie ook extra software mee op je systeem komt, kies dan niet voor de reguliere variant, maar voor de portable of de Lite-versie. Deze beide versies hebben namelijk geen sponsorsoftware.

External links

KC Softwares