De komst van tabbladen naar browsers was een heuse verademing voor mensen zoals ik, die vaak makkelijk 20 verschillende vensters hebben openstaan. Het is vreemd dat Microsoft na het succes van tabbladen in de browser er nog nooit aan gedacht heeft om ook in Windows Verkenner een gelijkaardig systeem te introduceren. Gelukkig zijn er veel vindingrijke personen op de wereld, en eentje daarvan heeft BrightExplorer gemaakt.

 

STAP 1 / Installeren

Je vindt de tool op www.brightnewworlds.com, waar je in het menu bovenaan op Apps klikt. Op volgende pagina scroll je naar beneden en klik je op de grote Download-knop onder de uitleg van BrightExplorer. Aan het einde van de installatiewizard verwijder je het vinkje bij Visit BrightExplorer’s Web Site, want daar kom je natuurlijk net vandaan. In het systeemvak van Windows is er nu een icoontje bijgekomen van een witte map. Als je op dat icoontje klikt, wordt er automatisch een venster met twee tabs geopend. Klik je op het icoon van Verkenner, dan zal die kortstondig geopend worden, om meteen te veranderen in een BrightExplorer-venster.

 

STAP 2 / Tabbladen gebruiken

Het geheel ziet er iets minder gelikt uit dan een echt Verkenner-venster, maar een kniesoor die daar op let. Je kan nieuwe tabbladen openen door op het meest rechtse, lege tabblad te klikken. Net zoals in je browser dus. Wil je een tabblad losmaken, dan klik je er op met je rechtermuisknop en kies je voor Tab Breakout. In de gratis versie van BrightExplorer kan je wel maar één tab tegelijk losmaken. Voor 3 dollar kan je die beperking opheffen. Je kan ook mappen toevoegen aan je favorieten. Wil je deze functie van BrightExplorer gebruiken, dan klik je op de knop met de ster. Vervolgens klik je met de rechtermuisknop onder Favourites en kies je Add.