Meestal hoef je je in Windows niets aan te trekken van drivers of stuurprogramma’s. Eender welk usb-toestel dat je in je computer plugt, wordt tegenwoordig automatisch en probleemloos geïnstalleerd zonder dat je nog met installatiecd’s moet knoeien. Jammer genoeg loopt het af en toe nog wel een keertje mis, en kan Windows de benodigde driver niet vinden. Dan zit er niets anders op dan het zelf te doen.

STAP 1 / Opnieuw proberen

Het meest gehoorde advies in de computerwereld is: “zet hem eens uit en weer aan”. Dat is ook de eerste stap die je kan proberen als een driverinstallatie mislukt is. Open het Apparaatbeheer door op de Windows-toets te drukken om het zoekvak (of de tegelinterface) te openen en vervolgens apparaatbeheer te typen. In het Apparaatbeheer kan je het toestel met de mislukte driverinstallatie herkennen aan het gele driehoekje. Klik er op met je rechtermuisknop en kies voor Installatie ongedaan maken. Bevestig met een druk op OK en wacht tot het verwijderen voltooid is. Sluit nu het usb-apparaat opnieuw aan, en Windows zal normaal gezien een nieuwe poging wagen.

 

STAP 2 / De juiste driver vinden

Als Windows de juiste driver niet vindt, zal je hem zelf moeten gaan zoeken. Zat er een cd of dvd bij het toestel dat je wil gebruiken, dan vind je de drivers daar normaal gezien wel op. In het andere geval surf je naar de website van de fabrikant. Daar ga je op zoek naar een support- of ondersteuningspagina, waar je zoekt naar drivers. Sommige fabrikanten groeperen de ondersteuning op de afzonderlijke productpagina’s, wat het makkelijker maakt om zeker de juiste driver te vinden. Sommige toestellen hebben aparte drivers voor 32 bit- of 64 bit-besturingssystemen.

 

STAP 3 / De juiste driver vinden (2)

Vind je niets op de website van de fabrikant, dan wordt het een rondje googelen. Speur in dat geval het exacte typenummer van je toestel op, en zet het tussen aanhalingstekens om enkel zoekresultaten met een perfecte overeenkomst te zien te krijgen. Er is ook heel wat software voorhanden dat drivers voor je zoekt, maar de meesten daarvan zijn waardeloos en/of betalend. Vind je het niet via Google, dan vinden zij het wellicht ook niet.

 

STAP 4 / De driver installeren

Heb je de juiste driver (of op zijn minst een driver) gevonden, dan moet je Windows vriendelijk vragen om het opnieuw te proberen. Open net als in Stap 1 het Apparaatbeheer en ga op zoek naar het juiste toestel of de juiste usb-stick. Klik er op met je rechtermuisknop en kies Eigenschappen. Klik nu op de knop Stuurprogramma bijwerken en wijs Windows de weg naar de zonet gedownloade bestanden.