Het is niet abnormaal als je geen idee hebt hoe je thuisnetwerk in elkaar steekt. Zolang het werkt is alles in orde, maar wat als het nu beter kan? Wanneer iets werkt, sleutel je daar niet graag aan, maar misschien kan één scan je wel op andere gedachten brengen. Misschien is die éne router wel te traag voor de rest van je netwerk, en vormt het een flessenhals voor alle andere apparaten. Tijd voor een grondige analyse, dankzij Xirrus Wi-Fi Inspector. Belangrijk: je hebt een laptop nodig om deze analyse te maken.

STAP 1 / Installeren

Je vindt Xirrus Wi-Fi Inspector ergens verborgen op de website van Xirrus. Je merkt al snel dat het om professionele software gaat omdat je je bedrijfsnaam moet invullen. Nadat je alle gegevens hebt ingevuld, start de download. Doorloop het installatieproces en vink daarna Launch Xirrus Wi-Fi Inspector aan. Klik op Finish.

 

STAP 2 / Compleet overzicht

Wat je daarna te zien krijgt, kan je behoorlijk afschrikken. Je krijgt in een beeld te zien wat er allemaal wordt gemeten. In één oogopzicht krijg je te zien hoeveel wifi-punten er in de buurt zijn, hoe goed hun signaal is, op welk netwerk jij op dat ogenblik bent verbonden, en wat je verschillende adressen zijn zoals MAC, IP, DNS en Gateway. Tijd om met de eerste testen te starten. Klik bovenaan op Speed Test om te zien hoe je netwerk presteert. Je wordt daarvoor omgeleid naar een externe website. Hetzelfde gebeurt met Quality Test en Connection Test.

 

STAP 3 / Testen, testen, testen

Na elke tekst krijg je te zien wat het resultaat is. Richtlijnen voor de Speed Test over wifi: haal je waarden boven 30 Mbps, dan mag je tevreden zijn. Ter vergelijking: gloednieuwe laptops in combinatie met een nieuwe ac-router halen tot meer dan 100 Mbps. Voor de Quality Test heb je Java nodig, wat je kan downloaden vanaf www.java.com. Laat Java daarna toe om te testen. Hier zou je lijnkwaliteit A moeten zijn, met een ping onder de 30 ms.

 

STAP 4 / Stappen ondernemen

Is je snelheidstest eerder mager? Dan is je wifi-verbinding niet goed genoeg. Plaats de router centraler in huis, of plaats een extra access point om het bereik te vergroten. Test op meerdere plaatsen in huis om te zien waar het probleem het grootst is. Het resultaat kan je trouwens tegelijk bekijken door op Radar te klikken. Is je kwaliteitstest niet zo goed? Neem dan best even contact op met je provider om na te kijken of er niets abnormaals is. Mogelijk is je hardware al lang niet meer vervangen, en moet je provider alles komen updaten.