Schermafdrukken (screenshots) maken kan al langer in Windows. Terwijl dat vroeger beperkt was tot eenvoudige handelingen met de Print Scrn-toets, zijn de mogelijkheden met de standaard Windows-tool ‘Knipprogramma’ iets ruimer geworden. Screencasts maken, waarbij je dus heuse schermopnames (inclusief muisbewegingen en geluiden) maakt, zit er echter niet bij. Dat kan wél met BB Flashback Express.

Zodra je BB Flashback Express hebt opgestart kun je kiezen tussen het maken van een nieuwe opname of het openen van een al bestaande opname. Ga je voor het eerste, dan dien je een paar parameters in te stellen. Allereerst geef je aan of je het volledige scherm (of desgevallend meerdere schermen), dan wel een programmavenster of een zelf te bepalen gebied wilt inblikken. In dit laatste geval baken je met de muis het gewenste gebied af, waarbij je de schermpositie en de grootte overigens ook cijfermatig kunt bepalen. Als je dat zo instelt, wordt ook het geluid mee opgenomen, waarbij je wel nog de geluidsbron(nen) moet aangeven. Heb je een webcam aangesloten dan kun je ook daarvan opnames maken.

[download_file]

De opname kun je op elk moment stopzetten met de standaard toetscombinatie Ctrl+Shift+S. Vervolgens vraagt Flashback Express of je de opname wilt bewaren. Die komt dan terecht in een propriëtair bestandsformaat (met extensie fbr). Nadat je de opname hebt gewaard komen er drie mogelijkheden ter beschikking: openen, delen (via Youtube) of exporteren. Dit laatste kan naar Flash of AVI. De Standaard- en Pro-varianten geven je (ook op dit vlak) meer opties, zoals export naar wmv, PowerPoint of exe, maar die zijn niet gratis.

Een opgeslagen project kun je dus ook verder bewerken met behulp van een ingebouwde editor. Die is voorzien van een handige tijdlijn (zodat je snel naar het gewenste punt in je opname kunt gaan) en van een royaal voorbeeldvenster. In de gratis versie valt hier echter verder niet zoveel te beleven, gezien je voor nagenoeg alle functies (zoals het toevoegen van tekst, afbeeldingen, video, interactieve knoppen en het bewerken van het geluid) bij een van de betaalde varianten moet aankloppen.

Heb je niet meer nodig dan een eenvoudige en gebruiksvriendelijke tool om een screencast (van een scherm, venster of zelf te bepalen gebied) te maken, inclusief geluid, dan kom je goed weg met de gratis versie van Flashback Express. Heb je behoefte aan meer bewerkings- of exportmogelijkheden, dan valt de Standard of Pro-editie te overwegen.

External links

Screencasts maken