Agics Systeemscan voert enerzijds een paar controles uit op essentiële systeemfuncties, anderzijds gaat de tool na of er zich virussen op je systeem bevinden.Op de hoogte blijven van onze nieuwste artikelen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week onze beste artikelen in je mailbox.


Het kan nooit kwaad je systeem af en toe op onregelmatigheden te checken. Bijvoorbeeld verouderde of instabiele software of drivers, een uitgeschakelde updatefunctie of malware. Agics Systemscan maakt zo’n controleronde in elk geval erg makkelijk: een muisklik volstaat.

Het hoofdvenster van Agics Systemscan is een bescheiden paneel waarin je nauwelijks meer kunt doen dan kiezen tussen een snelle en een normale virusscan, waarna je de scanronde via een knop start. Die voert blijkbaar eerst een reeks algemene systeemcontroles uit, zoals de gezondheid van de schijven nagaan (met behulp van S.M.A.R.T), controleren of je drivers up-to-date zijn, de werking van DirectX controleren,  logboeken checken enzovoort.

[download_file]

Deze snelle systeemcheck wordt meteen gevolgd door een virusscan. Nadat de tool er zich van heeft vergewist dat je met de recentste virusdefinities werkt, worden onder meer de achtergrondprocessen en de gebruikersmap op mogelijke malware gecontroleerd.

Na afloop kun je een html-rapport opvragen via je browser. Dat rapport is behoorlijk uitgebreid en overzichtelijk. Wil je meer feedback over een onderwerp, dan hoef je maar Details aan te klikken.

De tool weet over ons testsysteem onder meer te vertellen dat de drivers van onze geluids- en videokaart behoorlijk verouderd zijn, dat we Windows 32-bits op een 64-bits systeem (processor) hebben geïnstalleerd en dat een bepaald bestand toch wel verdacht is.

Laat het duidelijk zijn: Agics SystemScan vervangt geen antivirustool of firewall, maar als complementaire tool kan hij best wel nuttig zijn.

External links

Snelle systeem- en virusscan