Beschik je over een smartpone of tablet, dan heb je weinig problemen om onderweg mail te versturen of te consulteren. Ben je niet zo fortuinlijk, dan is er altijd nog webmail. Maar misschien houd je graag je berichten ‘op zak’ en dan is Koma-Mail een handige uitweg. Dat is namelijk een compleet draagbare e-mailclient-met-PIM-allures.

Koma-Mail is er in feite in twee versies: een om te installeren en – wat je wellicht interessanter vindt – een draagbare variant. Die laatste word je geacht op een verwijderde stick of schijf te plaatsen. Meteen na de installatie vraagt de tool je een gebruiker aan te maken, waarna een wizard je door de verdere procedure gidst voor een (eerste?) werkbare account.

[download_file]

Koma-Mail kan zowel overweg met POP3, IMAP (inclusief synchronisatie), SMTP als WebDav. Andere nuttige extra’s van Koma-Mail zijn nog een geïntegreerde RSS-lezer evenals een basale personal information manager (PIM). Deze laatste behelst een agenda, contactpersonen en een eenvoudige taakbeheerder.

Koma-Mail zet tevens in op veiligheid. Zo is het mogelijk je gebruikersaccount te versleutelen zodat derden die je stick in handen krijgen weinig met de configuratie kunnen aanvangen. Verder zitten in het programma twee spamfilters ingebouwd: de ene scant op bepaalde woorden, de andere heeft Bayesiaanse intelligentie ingebouwd (en hoort dus zelflerend te zijn). Een ‘witte lijst’ laat je bovendien valse negatieven tegengaan.

Het is niet meteen de bedoeling dat Koma-Mail je vertrouwde e-mailclient gaat vervangen, tenzij je echt wel op zoek bent naar een zeer lichtvoetig alternatief. Maar voor sporadisch gebruik onderweg kan de tool best zijn nut hebben.

External links

Website Koma-Mail