MusiX is een sympathiek klein programmaatje dat het voor een deel moet hebben van zijn strakke design. Waar spelers als Media Monkey en zelfs Windows Media Player de mosterd overduidelijk gaan halen zijn bij iTunes, past musiX met zijn platte, minimalistische uiterlijk mooi op een Windows 8-computer. Dit is bovendien een redelijk licht programma, dat je zonder veel moeite op de achtergrond kan draaien.
STAP 1 / Hobbyprogrammeurs
Er valt iets te zeggen voor programmeurs die in hun vrije tijd leuke programma's maken, maar die programma's ook vinden vergt hier een beetje klikwerk. Ik download musiX rechtstreeks van de programmeur zijn Tumblr-pagina, op http://raphaelgodart.tumblr.com/downloads. Klik op de musiX-link en je komt op de man zijn Google Drive terecht. Bij schrijven vond ik het setup-bestand in Previews, wat waarschijnlijk betekent dat het nog in beta is. Later komt misschien een volwaardige versie, al werkt de bestaande probleemloos op mijn computer. Download het msi-bestand en je vindt gelukkig een degelijke installer. Het is geen grote kunst om dit programma op je computer te zetten.
STAP 2 / Discotheek samenstellen
Tijd voor muziek. Wanneer ik musiX voor het eerst opstart, krijg ik meteen de mogelijkheid om hem in de richting van mijn muziekbibliotheek wijzen. Ik navigeer naar mijn muziekmap en musiX gaat aan het werk om alles netjes op te lijsten. Wil je later nog mappen toevoegen, dan kan dat via het tabblad Collection, bovenaan. Klik op Manage om je verschillende muziekmappen en -bestanden toe te voegen. MusiX ondersteunt de meeste gangbare mediaformaten, zoals FLAC, MP3, OGG en WMA. Tenzij je een erg alternatieve smaak hebt, zit je dus wel snor.
STAP 3 / Muziek spelen
Nu ze in de bibliotheek zitten, kan ik gewoon op een track dubbelklikken om ernaar te luisteren. In het tabblad Collection, onderdeel Now Playing, vind je de afspeelfuncties die ondertussen standaard in de meeste spelers zitten. Zo kan ik elk nummer een score geven door op het hartje te klikken. Al is de keuze hier wel beperkt. Geen sterrensysteem voor musiX, maar een hartje, gebroken hartje of helemaal niks. Verder zijn er natuurlijk ook nog herhaalfuncties, shuffle en een simpele visualisatie. Rechtsklik op een track en selecteer Edit Song om de metadata van je nummers te bekijken. Je kan hier ook manueel nog tags toevoegen.
STAP 4 / Lijstjes maken
Eens je collectie een beetje uit zijn voegen begint te barsten, is het handig om afspeellijsten aan te leggen. Eentje voor een romantische avond, eentje voor een feestje, een voor donkere winterochtenden, enzovoort. Daarvoor moet ik onder Collection in het tabblad Playlists zijn. Een nieuwe afspeellijst maken is zo simpel als klikken op New Playlist, en de juiste nummers ernaartoe slepen. Playlists die je vroeger al gemaakt hebt kan je ook openen, zolang ze in het redelijk veelvoorkomende m3u-formaat zijn gemaakt. Extra handig bij het maken van zo'n playlist is de zoekfunctie. Bovenaan rechts vind je een (zwart op zwart) zoekvak. Tik daar de naam van het nummer of artiest die je zoekt in. Zoals dat hoort, tegenwoordig, heb je aan enkele letters al genoeg.
STAP 5 / Spelen met kleuren
Duiken we in het tabblad Settings, bovenaan, dan kan ik onder meer aangeven of ik zo'n balkje wil met informatie, wanneer de speler een nieuw nummer begint te spelen. Bij Appearance kan ik dan weer knoeien met de kleuren. MusiX komt in zwart, wit en zwart-wit. Wat je wel helemaal naar je hand kunt zetten, zijn de secundaire kleuren. Je kan de voorgemaakte kleuren gebruiken, of zelf enkele aanmaken en in de juiste map droppen. Voor iemand als mezelf, die nogal kieskeurig is bij het tweaken van haar desktopkleuren, is het ook handig dat je automatisch de kleuren van je Windows-instellingen kan volgen. Het kleurtje geel dat je daar als vensterkleur hebt ingesteld, bijvoorbeeld, wordt dan netjes overgenomen. En wanneer je nog eens met je Windows-uitzicht knoeit, gaat musiX gewoon mee. Al houdt er niets je tegen om het geheel gewoon in fel roze te zetten, natuurlijk.