Windows en de meeste andere besturingssystemen hebben uiteraard een eigen zoekfunctie ingebouwd, maar misschien ben je daar niet echt tevreden over. Kijk je vooral uit naar een snelle en gebruiksvriendelijke zoekmachine met de focus op documentbestanden, dan valt DocFetcher zeker te overwegen.

DocFetcher is een openbronprogramma dat (bij de gratie van Java) voor verschillende platformen beschikbaar is (Windows, Mac en Linux) en er ook in een portable variant is. Start je de tool de eerste keer op, dan leveren je zoekopdrachten nog niets op: immers, je moet eerst een of meer indexen creëren. Zo’n index kun je zien als een database waarin staat opgenomen in welke bestanden welke termen voorkomen en hoeveel keer dat gebeurt.

[download_file]

Je beslist zelf voor welke mappen je zo’n indexbestand creëert. Dat kan bijvoorbeeld een specifieke submap zijn, maar ook de rootmap van een compleet station. Standaard staat de optie aangevinkt die ervoor zorgt dat de ingestelde mappen automatisch worden gemonitord. Dat houdt in dat de bijhorende index vanzelf wordt aangepast zodra de inhoud wijzigt.

Filteren
Naast de locatie – die je aangeeft door de gewenste index(en) te selecteren – kun je je zoekopdracht ook nog filteren op bestandsgrootte en –type. Dit laatste doe je door vinkjes te plaatsen bij de bestandsextensies die je wil laten doorzoeken.

De focus van DocFetcher ligt duidelijk op het doorzoeken van documenttypes, zoals MS Office, OpenOffice, html, pdf, epub en allerlei tekstbestanden. De ondersteuning van mediabestanden is beperkt tot een handvol types, waaronder jpg, svg, flac en mp3.

DocFetcher kan prima overweg met Booleaanse zoekoperatoren als AND, OR en NOT, en zelfs met reguliere expressies. De resultaten verschijnen bliksemsnel en je krijgt een voorbeeldweergave te zien van het document waarin je zoekterm voorkomt. Handig is dat die zoekterm(en) in de weergave worden gemarkeerd. Klik je zo’n document aan, dan wordt het meteen geopend door het programma dat standaard aan die bestandsextensie is gekoppeld.

External links

Snelle speurneus