Edward Snowden heeft voor heel wat ongerust gezorgd. Grotendeels terecht natuurlijk, want de NSA en consoorten graaien naar zowat alle informatie die ze kunnen vinden. Ook naar e-mails en misschien zelfs naar die van jou. Wil je (meer) zekerheid dat alleen de bedoelde ontvanger jouw berichten kan lezen, dan zit er weinig anders op dan je mails – inclusief bijlagen – stevig te versleutelen. Daar bestaan verschillende oplossingen voor en Lockbin is er één van. Afhankelijk van hoe je de service gebruikt, hoeven noch de verzender, noch de ontvanger over een account te beschikken. Betalen hoeft evenmin, tenzij je je door enkele handige extra’s laat verleiden.
STAP 1 / Verzenden (browser)
Lockbin laat zich weliswaar in de vorm van een desktopapplicatie downloaden, maar alles kan ook gewoon vanuit je browser gebeuren. In zijn eenvoudigste vorm gaat dat als volgt. Surf – bij voorkeur met Google Chrome – naar https://lockbin.com en klik op Send Message. Vul alle gevraagde gegevens in, voorzie een potig wachtwoord, tik je boodschap in en stuur eventueel een bijlage mee. Plaats een vinkje bij I accept […] en bevestig met Submit. Het vinkje bij Send a notification email to the recipient mag je verwijderen, maar weet dan wel dat je de ontvanger zelf de (rechtstreekse) link naar het versleutelde bericht moet doorspelen: immers, dat blijft een tijdlang beschikbaar op de Lockbin-servers.
STAP 2 / Ontvangen (browser)
Laat je het vinkje uit de vorige stap staan, dan rolt in de mailbox van de ontvanger een melding binnen dat er bij Lockbin een bericht op hem ligt te wachten. In dit geval wordt de ontvanger echter eerst naar een aanmeldpagina bij Lockbin geleid waar hij wordt aangespoord een account te creëren. Nu, noodzakelijk is dat niet, zoals het zinnetje Not now, thanks. Take me to the message – helemaal onderaan de pagina hem duidelijk maakt.
Hoe dan ook, pas wanneer de ontvanger het bijhorende wachtwoord correct invult, krijgt hij in zijn browser effectief het (ontsleutelde) bericht te lezen en kan hij desgevallend de bijlage downloaden. Dat wachtwoord moet je hem dus op een of andere (veilige) manier weten te bezorgen: via telefoon of sms, misschien?
STAP 3 / Applicatie: installeren
Wil je slechts zeer sporadisch een versleuteld bericht versturen via Lockbin, dan kom je dus eigenlijk al weg zonder enige download (zie boven). Wie echter geregeld deze dienst wil aanspreken, vindt het wellicht makkelijker een heuse desktop-client te installeren. Die is beschikbaar als Java-applicatie en is dus min of meer platformonafhankelijk.
STAP 4 / Applicatie: configureren
Na afloop tref je op je bureaublad een snelkoppeling naar Lockbin aan. Start je die op, dan wordt je meteen gevraagd naar je account-ID. Heb je dat nog niet? Surf dan opnieuw naar de Lockbin-site en klik rechtsboven op Register. Stip Free aan en start je registratie met Submit. Vul de gevraagde gegevens in. Even later ontvang je dan een bevestigingsmail. Klik de link in deze mail aan en klik vervolgens op Continue to profile details om daar wat bijkomende informatie in te vullen. Bevestig met Submit. Nu kun je verder met de Java-applicatie, waar je de zonet gecreëerde account-ID invult. Even later verschijnt dan het hoofdvenster van de Lockbin-app, die veel weg heeft van een (sterk uitgeklede) e-mailclient.
STAP 5 / Applicatie: versturen
Voor je met de applicatie aan de slag gaat, doe je er goed aan even in de instellingen te duiken. Dat loopt over de knop Settings, alwaar je desnoods nog met een ander ID kunt aanmelden en kunt aangeven onder welke voorwaarden een bericht op de Lockbin-servers moet verwijderd worden. Via een schuifknop maak je ook duidelijk hoe vaak op nieuwe mails moet gecheckt worden (maximaal eens om de vijf minuten). Via de Compose-knop verstuur je vanuit deze applicatie een versleuteld bericht. De hele procedure gelijkt overigens goed op die van een ander mailprogramma, alleen kun je niet naast twee extra velden kijken: Password en Confirm password.
STAP 6 / Applicatie: ontvangen
Zodra het bericht is verzonden wordt een melding naar de mailbox van de ontvanger gestuurd, met een link naar het bericht op de servers van Lockbin. Heeft die ontvanger intussen ook de Lockbin-applicatie geïnstalleerd dan zal hij dat bericht echter ook daar in de Inbox zien toekomen, weliswaar nadat de applicatie op nieuwe mails heeft gecontroleerd. Jijzelf, als verzender, kunt het verstuurde bericht nog altijd bekijken in de mailmap Sent. Wil je sommige berichten liever kwijt, klik die dan met de rechtermuisknop aan en kies Move to Trash. Open vervolgens de Trash-map en selecteer Delete in het contextmenu.
STAP 7 / Outlook plug-in
Werk je met Outlook en zie je ertegen op een bijkomende e-mailapplicatie te installeren, dan kun je ook de Outlook add-in van Lockbin installeren. De link vind je op de Lockbin-site: pak het zip-bestand uit, sluit Outlook af en start setup.exe op. Een paar Next-knoppen verder is de installatie een feit. Wanneer je nu Outlook opstart, moet je eerst je Lockbin account-ID invullen. Het versturen van een versleuteld bericht gaat erg eenvoudig. Open zoals vanouds het venster om een bericht op te stellen in Outlook. Vul alle nodige gegevens en tekst in en klik dan rechtsboven op Use Lockbin. Zodra je nu op Verzenden drukt, krijg je de gelegenheid een wachtwoord in te vullen. Dat is echter niet nodig als je het bericht verstuurt naar iemand die zelf al over een Lockbin-account beschikt.
STAP 8 / Mobiele app
Gebruik je een Androidsmartphone of –tablet en wil je ook mobiel versleutelde berichten kunnen versturen en ontvangen, dan hoef je je apparaat maar op de Play Store af te stemmen voor de gratis Lockbin-app. Na het invullen van je account-ID kun je meteen aan de slag. Je krijgt, net als bij de Java-applicatie, de vier mailmappen (Inbox, Sent, Drafts en Trash) te zien, maar door het pictogram met het blad papier aan te tikken kun je een eigen bericht versturen, inclusief bijlage.