In de meeste gevallen ben je als gebruiker zelf ongewild verantwoordelijk voor het verdwijnen van bestanden. Je hebt de bestanden stommelings overgeschreven of in de prullenmand gesleept. Voorgoed verloren? Dat hoeft niet, de mogelijkheid bestaat om de bestanden terug te vinden met gespecialiseerde software.

STAP 1 / Verwijderd of verkeerd geplaatst

Vooraleer je herstelsoftware gebruikt, moet je zeker zijn dat het bestand effectief verwijderd is en niet per abuis op een verkeerde plaats is terechtgekomen. Daarom doe je beroep op de zoekfunctie van het systeem waar je de naam ingeeft van het gezochte bestand. Windows heeft trouwens een eigen back-upfunctie die kan helpen. In Windows 7 is er bijvoorbeeld de functie Vorige versies terugzetten. Weet je dat de vermiste bestanden vorig week nog in een bepaalde map zaten, dan klik je met de rechtermuisknop op deze map en kies de opdracht Vorige versies terugzetten. In het volgende venster toont het systeem van welke periodes het allemaal een automatische back-up heeft gemaakt. Selecteer de gewenste dag en klik op Terugzetten. In Windows 7 is deze functie automatisch actief, maar in Windows 8 moet je de functie Bestandsgeschiedenis nog activeren. Ga daarvoor naar Instellingen en dan naar Bestandsgeschiedenis.

 

STAP 2 / Administrator

Restoration is een eenvoudige tool om gewiste bestanden te herstellen van de harde schijf, geheugenkaart, USB-stick of andere mobiele opslagtoestellen. De tool werkt op systemen die FAT en NTFS geformatteerd zijn. Je kan Restoration downloaden van www3.telus.net/mikebike/Restoration.zip.

Het gedownloade bestand is een zip-archief dat je eerst moet ontzippen. Eventueel kan je het programma op een USB-stick plaatsen en gebruiken als portable app, maar noodzakelijk is dat niet. Je moet het programma activeren met de rechten van adminstrator. Dat doe je vanaf Windows Vista en later door op het programma-icoontje te klikken zodat je de opdracht Als administrator uitvoeren kan selecteren.

 

STAP 3 / Herstel

De werkomgeving  van Restoration is de eenvoud zelve. Eerst selecteer je in het vak Drive de letter van het station waar het programma zijn zoektocht moet aanvatten. Eventueel kan je de bestandsnaam of een deel ervan ingeven onder All or part of the file. En dan klik je op de knop Search Deleted Files. Terwijl het programma de gegevensdrager doorzoekt, volg je de vooruitgang. Daarna krijg je de lijst van de gevonden bestanden. In deze lijst moet je de bestanden selecteren die je wil herstellen. Gaat het om meerdere bestanden dan hou je de Ctrl-toets ingedrukt terwijl je op de bedoelde bestandsnamen klikt. Met iedere muisklik breid je de selectie uit. Vervolgens klik je op de knop Restore by Copying. Het programma vraagt op welke locatie je de herstelde bestanden wil plaatsen.

 

STAP 4 / Onherstelbaar verwijderen

Restoration kan ook het omgekeerde doen, ervoor zorgen dat bepaalde bestanden nooit meer teruggevonden, laat staan hersteld kunnen worden. Dat is een uitkomst voor gebruikers die hun pc van de hand willen doen en die bestanden die ze via de Prullenbak hebben verwijderd toch onherstelbaar willen elimineren. Hiervoor gebruik je na de zoekopdracht het enige menu dat deze tool heeft: Others. Vervolgens kies je in dit menu de opdracht Delete Completely en je bevestigt de opdracht.

 

STAP 5 / Verfijnd zoeken

Als je niets in het vak All or part of the file invult krijg je in de meeste gevallen een lange lijst bestanden waarvan nog steeds de sporen op de gegevensdrager staan. Om de speld in de hooiberg te vinden kan je dus beter een zoekterm in dit vak ingeven. Wil je bijvoorbeeld verwijderde Microsoft Word-documenten opsnorren dan vul je hier ‘.doc’ in. Zoek je naar vermiste jpg-bestanden, dan geef je ‘.jpg’ in. Restoration kan niet overweg met de gebruikelijke wildcards of jokertekens. Je kan dus geen sterretje * gebruiken voor de letters die je niet kent. Met sommige zoekprogramma’s kan je bijvoorbeeld met ‘m*n.jpg’ zowel de bestanden ‘man.jpg’ als ‘mon.jpg’ terugvinden. Hier lukt dat niet. Je kan hoogstens het dollarteken $ gebruiken wanneer het eerste karakter van het gezochte bestand onbekend is.