Ondanks dat Android 5.0 Lollipop nog maar amper in het wild te bespeuren is, stoomt Google de uitrol van Android 5.1 Lollipop al klaar. Dat maakt het bedrijf bekend in een blogpost.

Android 5.0 Lollipop heeft nog lang niet zijn weg gevonden naar alle toestellen.Sommige merken zijn nog niet eens begonnen met de uitrol. Eind vorig jaar draaide minder dan 0.1 procent van alle Androidapparaten op versie 5.0. Inmiddels is dat opgelopen naar 3 procent. Google gaat nu van start met de uitrol van Android 5.1 Lollipop naar de eerste toestellen.

De update pakt een aantal problemen in versie 5.0 van het OS aan “ter verhoging van de stabiliteit en prestaties”, en geeft de gebruiker een handvol nieuwe features.

Via de ‘snelle instellingen’ kan je nu verbinding maken met een wifinetwerk of bluetoothapparaat, zonder het bijhorende menu te moeten openen. Ook ondersteunt versie 5.1 voortaan toestellen met meerdere simkaarten. Voorheen moesten fabrikanten die functionaliteit zelf inbouwen. Verder krijgen toestellen die Android 5.1 draaien ondersteuning voor HD Voice. Dat moet de audiokwaliteit bij telefoongesprekken verbeteren, op voorwaarde dat het door je provider wordt ondersteund.

Er is ook een beveiligingsupdate. Als je toestel gestolen is, of je bent het kwijt, kan je met Device Protection je apparaat blokkeren totdat wordt ingelogd met je Google-account, zelfs als iemand het toestel terug heeft gezet naar de fabrieksinstellingen. Deze functie wordt in eerste instantie beschikbaar voor de Nexus 6 en Nexus 9, alsook toestellen die vanuit de winkel met Android 5.1 worden geleverd.

Volgens Google gaat de uitrol van Android 5.1 Lollipop onmiddellijk van start, maar het bedrijf schept verder weinig duidelijkheid. De software komt alleszins uit voor de Nexus 6 en Nexus 9, en toekomstige toestellen die standaard met de update geleverd worden. Android Police weet dat ook de Nexus 4, Nexus 5 en Nexus 7 (2013) de update mogen verwachten. Over andere toestellen is nog niets bekend.