Op de hoogte blijven van onze nieuwste artikelen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week onze beste artikelen in je mailbox.


Het ene filmformaat laat zich al moeilijker importeen in je favoriete bewerker dan het andere. Het mov-formaat, waarin de iPhone en aanverwanten filmen, is bijvoorbeeld grote fan van Quicktime, en mijn computer is dat niet. Geen nood. Met SmallX264 converteer of transcodeer je in een handomdraai video's naar verschillende formaten. Pluspunt van deze software is dat het grote aantallen bestanden in batch kan aanpakken, terwijl je zelf rustig een koffietje gaat drinken.

STAP 1 / Naar SourceForge

SmallX264 is gratis, openbron software. Het programmaatje is op zich een bewerking van Handbrake, een redelijk bekende openbron video converteerder. Het belangrijkste om weten is dat je het vindt op http://sourceforge.net/projects/smallx264. De installatie is vrij simpel en werkt zonder problemen op Windows. Download het setup-bestand en klik je een weg door de installer. Eens je de converteerder opent, merk je al snel dat het programma, zoals dat wel eens voorkomt met niet-commerciële software, er niet al te elegant uitziet. Geen probleem echter, SmallX264 is niet al te moeilijk in gebruik.

 

STAP 2 / Klik, klik, klaar

Je kan SmallX264 op twee manieren gebruiken: makkelijk en perfectionistisch. Laten we beginnen met de makkelijke manier. Klik om te beginnen op de Add-knop om bestanden of mappen in te laden. Ik wil bijvoorbeeld enkele filmpjes van mijn iPhone halen en omzetten, zodat ik ze kan bewerken met mijn favoriete videosoftware. Ik open ze in SmallX264 en ze komen netjes in het grote venster te staan. Heb je, zoals ik, geen zin om te klooien met allerlei opties, dan kies je in het drop down menu bij Profiles een van de voorgemaakte formaten. Hiermee zet je filmpjes snel om in een formaat dat zich bijvoorbeeld netjes op je Android-telefoon laat afspelen.

 

STAP 3 / Meer opties

Heb je toch graag zelf de touwtjes in handen, dan kan je elk detail van de conversie zelf aanpassen. Je kan  bijvoorbeeld nieuwe profielen maken, helemaal naar je eigen hand. In het Video-tabblad kan ik bitrate, FPS, resolutie en meer aanpassen, het tabblad Audio laat je dan weer spelen met codecs, sample rate enzovoort. Het tabblad Filters laat je deinterlace gebruiken om je video's wat vlotter te laten draaien, moesten ze hortend zijn. In Trim kan ik SmallX264 gebruiken om specifieke stukjes uit mijn video te converteren. Dat is vooral handig als je maar een halve minuut nodig hebt uit die twee uur lange familievideo. Tot slot vind je in Others nog opties voor ondertiteling, weboptimalisatie enzovoort. 

 

STAP 4 / Laat maar draaien

Eens je klaar bent met de opties, kan je bij Output nog de map kiezen waarin je video's terecht komen. Standaard is dat de map van SmallX264 zelf. Eens alles klaar staat, hoef je alleen nog op Start te klikken, onderaan rechts, en het programma gaat aan de slag om je video's te converteren. Afhankelijk van de lengte en hoeveelheid van je video's, kan dat wat langer duren.