Sommige programma’s vereisen administratorrechten om (volledig) te kunnen functioneren. Vervelend is wel dat het ingebouwde gebruikersaccountbeheer (UAC) van Windows Vista en hoger je dan telkens om je toelating vraagt, ook al ben je als administrator aangemeld. UAC Pass maakt het gebruikersaccountbeheer wat permissiever.

Voor alle duidelijkheid: je kunt vanuit Windows zelf ook wel het UAC op betere gedachten brengen door het beveiligingsniveau (via het Configuratiescherm) op een lager pitje te zetten, maar erg veilig en dus verstandig is dat niet. Je doet er daarom beter aan een tool als UAC Pass in te zetten. Die maakt het namelijk mogelijk dat de beveiliging je niet langer om de oren zal slaan voor specifieke programma’s, althans niet voor toepassingen die je zelf hebt geselecteerd.

[download_file]

Moeilijk is het in elk geval niet! Je start het programma op (dat trouwens niet eens een installatie behoeft) en je versleept de snelkoppeling van de beoogde toepassing naar het venster van UAC Pass. Verder geef je aan waar de nieuwe snelkoppeling moet terechtkomen: op je bureaublad, vastgepind aan het startmenu of op de Windows taakbalk. Dat is het ongeveer.

Wanneer je vervolgens de nieuw gecreëerde snelkoppeling opstart, zal het Windows gebruikersaccountbeheer je niet langer lastig vallen met de vraag of je het programma wel degelijk met administratorrechten wilt uitvoeren. Een kleine tool dus, maar best wel handig wanneer je vaak ‘elevatie van gebruikersmachtigingen’ nodig hebt voor deze of gene toepassing.

External links

Groen licht voor de administrator