De razend populaire dienst IFTTT, kort voor If This Then That, heeft z’n aanwezigheid op mobiele toestellen een flinke makeover gegeven.

Met IFTTT kan je verschillende bestaande apps, webdiensten, en ook steeds meer domotica-apparaten met elkaar verbinden door middel van recepten. Die werken steeds volgens het stramien van een trigger en een gevolg: er gebeurt iets in één app (bijvoorbeeld: jij zet een nieuwe tweet op Twitter) en een andere app reageert (er wordt een regeltje bijgeschreven in een Google-spreadsheet).

De hoofdapp, waarin je al je recepten kan bekijken, aanpassen, en nieuwe aanmaken, werd herdoopt en draagt nu de naam IF, maar hij krijgt ook drie nieuwe broertjes onder de gezamenlijke noemer Do.

Do Camera is een camera-app waarin je knoppen kan aanmaken om specifieke foto-gerelateerde recepten aan te koppelen. Je kan zo je foto’s toevoegen aan je agenda, delen op Twitter, of catalogeren in Evernote, bijvoorbeeld, allemaal met één druk op de knop.

Do Note werkt volgens exact hetzelfde principe, maar dan met tekstnotities.

Beide apps zijn, net als IFTTT zelf, briljant in hun eenvoud, maar de derde toevoeging aan de familie spant wat dat betreft de kroon. Do Button is, zoals de naam doet vermoeden, een knop. Eén tik op een grote button om een bepaald recept door te voeren. Dat lijkt misschien wat vergezocht en té eenvoudig, maar voor sommige dingen is dit het perfecte systeem. Heb je bijvoorbeeld slimme Hue-lampen? Dan schakel je ze uit met een druk op de virtuele knop. Wil je iemand sms’en dat je onderweg bent? Eén klik.

Je vindt de nieuwe apps en de update voor de hoofdapp in de Play Store en Apple App Store.