Het programma Filelize is geniaal in al zijn eenvoud: van elk bestand dat je op je pc opent, tot zelfs e-mail-attachments toe, neemt hij een kopietje en stuurt dat naar een speciaal aangemaakte folder (“Recent Items”) in Dropbox, Onedrive, Google Drive of Box. Het oorspronkelijke bestand blijft op zijn plaats staan en telkens je het aanpast of updatet, wordt het kopietje in de cloud mee geüpdatet.

Maar Filelize gaat nog verder. Het programma geeft je ook een overzicht van alle gerelateerde bestanden in dezelfde folder, bijvoorbeeld alle PDF’s en DOC-files als je een tekstbestand bewaart. Of alle bestanden met dezelfde naam (BelangrijkProject.doc en BelangrijkProject.xlsx). Ook die worden bewaard als je ze op eender welke pc opendoet.  

[download_file]

Nu zijn de meeste clouddiensten best genereus met gratis ruimte, maar zo ongebreideld beginnen bestandjes op te slaan, kan toch wel wat ruimte kosten. Ook daar heeft Filelize iets op gevonden: je kan aanvinken dat het programma bijvoorbeeld geen videoclips of muziekbestanden of foto’s kopieert. Je kan zelf tot twintig bestandsextensies toevoegen die moeten overgeslagen worden.

Filelize heeft ook twee mobiele apps gemaakt, voor iOS en Android, zodat je ook onderweg aan je bestanden aankunt.

Een nadeel van de software is wel dat je je cloudprovider moet kiezen zodra je op de Filelize-website een account aanmaakt en dat het daarna niet meer mogelijk is om die provider nog te veranderen. Kies je voor Dropbox, dan zit je ook altijd vast aan Dropbox. Het is ook niet mogelijk om de bestanden naar twee verschillende providers door te sturen voor extra veiligheid.

Filelize is typisch zo’n stukje software dat je installeert en daarna vergeet. Maar als je het ooit echt nodig hebt, kan het een ware lifesaver zijn. Voor wie vaak bestanden bewerkt op verschillende apparaten en die vergeet te synchroniseren, of voor wie absoluut altijd een back-up in de cloud moet hebben van bepaalde projecten is dit een onmisbaar programmaatje.