Het gebeurt zelden dat de filmpjes van je vakantie of familiefeestjes meteen toonbaar zijn. Sommige stukken heb je er liever uit, je verkiest een andere achtergrondmuziek of ingesproken commentaar of je zoekt een leuke compilatie van fragmenten met verrassende effecten. Daar heb je dus een video-editor voor nodig, zoals Shotcut.

Shotcut is een openbronprogramma dat voor diverse platformen beschikbaar is: Linux, Mac OS X en Windows. Het programma toont zich alvast flexibel naar het aantal ondersteunde video- en fotoformaten toe. Het is eigenlijk wel de bedoeling dat je eerst alle gewenste videobestanden, eventueel aangevuld met foto- en geluidsbestanden, ophaalt en in een afspeellijst verzamelt. Van hieruit kun je die bewerken en in een tijdlijn uitzetten.

[download_file]

Fragmenten splitsen
De basisbewerkingen ontbreken in elk geval niet: het is perfect mogelijk videoclips in te korten en ook op te splitsen. Fragmenten in een andere volgorde plaatsen vergt niet meer handigheid dan die op de gewenste locatie in de tijdlijn verslepen. Uiteraard kun je fragmenten ook weer weghalen, waarbij je zelf beslist of het ontstane hiaat automatisch door de daaropvolgende fragmenten moet worden ingenomen.

Overgangen
Verder kun je in Shotcut ook terecht voor een hele reeks overgangseffecten. Zo’n overgang creëer je door het begin van een tweede fragment een eindje over het einde van het vorige fragment te verslepen (of omgekeerd). Afhankelijk van de geselecteerde transitie kun je die nog met allerlei parameters finetunen.

Effecten
Shotcut bevat tevens een mooi aantal audio- en video-effecten. Het is bijvoorbeeld mogelijk audio uit diverse bronnen te normaliseren of de beelden te stabiliseren. Maar ook effecten van meer psychedelische aard zijn mogelijk. Jammer wel dat het toevoegen van tekst allesbehalve gebruiksvriendelijk is gemaakt – deze functie loopt over HTML5-effecten en dat is wel even zoeken. Er staat wel een instructieve video voor je klaar op de site van de makers.

Shotcut laat je ook met verschillende video- en audiosporen werken. Op zich is dat prima, maar de makers hebben hier vooralsnog enkele kansen laten liggen. Het is bijvoorbeeld niet zo evident om hier extra effecten mee te bekomen. Een audiospoor op ‘mute’ zetten en het volume van een ander audiospoor wat opkrikken is alvast geen probleem, maar veel verder dan dergelijke oefeningen gaat het vooralsnog niet.

We zijn wel te spreken over de goede undo/redo-mogelijkheden in Shotcut, temeer er ook een history-venster beschikbaar is, waar je met een muisklik kunt terugkeren naar elk specifiek moment in je reeks bewerkingen.

Toch nog dit, sla geregeld je werk op want heel af en toe wil  Shotcut wel eens crashen, althans onder Windows. Activeer alvast niet de nog experimentele functie GPU Processing, want dan krijg je geheid problemen met de stabiliteit van het programma.

Exporteren
Zo flexibel Shotcut is bij het importeren van bestanden, zo flexibel is de tool ook naar het exporteren – encoderen of transcoderen, zo je wil – van je bewerkte videoclips. Het programma ondersteunt heel wat codecs en containers. Je kunt die bovendien nauwgezet finetunen en een onderdak geven in een eigen ‘preset’, zodat je die altijd snel kunt hergebruiken. Beginners worden hier wel een beetje aan hun lot overgelaten.

External links

Shotcut.org