EZVid staat voor ‘easy video’, en dus verwacht je een tool die je op een gebruiksvriendelijke manier de mogelijkheid biedt videofilmpjes te maken.

Die verwachting wordt ook ingelost, althans als je onder videofilmpjes het maken van screencasts verstaat en als je tevreden bent met een upload van het resultaat naar YouTube.

[download_file]

EZVid is een bescheiden download, maar tijdens de installatie wordt er wel nog een fiks bestand van circa 162 MB opgehaald. De interface heb je snel genoeg door – EZ, weet je wel.

In het linkerpaneel kun je alvast een titel en een beschrijving kwijt, maar eventueel ook achtergrondmuziek. Er is keuze uit enkele songs die door NatoArts worden aangeleverd. Tegelijk kun je met een schuifknop aangeven wat de geluidsbalans tussen achtergrondmuziek en ingesproken tekst moet zijn. Inderdaad, zelf tekst inspreken (via je microfoon) kan ook!

Vervolgens geef je aan dat je met de video-opnames wilt beginnen. Standaard wordt je hele scherm opgenomen, maar via de geavanceerde instellingen kun je de opnames ook tot een zelf af te bakenen schermdeel beperken. Hier leg je ook vast of je zelf audio wilt opnemen en of ook de webcam moet worden ingeschakeld.

Tijdens de opnames is het tevens mogelijk allerlei ornamenten (zoals een pijl of een handje) aan de schermbeelden toe te voegen. Na afloop worden de beelden dan op een tijdlijn uitgezet, waar je overigens ook zonder veel moeite afbeeldingen, tekstvensters of videoclips aan kunt toevoegen. Er zijn ook een paar audio FX-effecten beschikbaar, zodat je je stem bijvoorbeeld als een robot kunt laten klinken.

Ben je klaar met je opnames dan kun je die meteen richting YouTube sturen. Dat is overigens de enige optie. Er is keuze tussen 360p, 480p en 720p. Houd er wel rekening mee dat NatoArts in principe aanspraak kan maken op het audiogedeelte van je opnames en dat EZVid de resulterende screencast in YouTube van een paar advertenties kan voorzien.