De Windows Verkenner gaat, in computertermen, al eeuwenlang mee en eigenlijk is die al die tijd verrassend weinig veranderd (op het lint na in Windows 8). Dat geeft natuurlijk ruimte aan alternatieve bestandsverkenners, zoals Saladin.

Saladin, dat zowel in een 32-bits als in een 64-bits-versie beschikbaar is voor Windows Vista en hoger, biedt als meest opvallende – en erg nuttige – uitbreiding een ‘splitscreen’-weergave, waarbij je in elk paneel naar een andere map of locatie kunt navigeren. Dat vergemakkelijkt uiteraard het verplaatsen of kopiëren van bestanden.

[download_file]

Maar er is nog wel meer dat het werken met deze alternatieve verkenner handig maakt. Zo voorziet de tool in een aantal duidelijke knoppen, die meteen aangeven welke actie ermee verbonden is. Knoppen als 'Rename', 'View', 'Edit', 'Copy', 'Move', 'Folder' en 'Delete' bijvoorbeeld. Handig is dat je bij de knoppen 'Move' en 'Copy' een klein pijltje aantreft, waarmee bijkomende opties beschikbaar komen. Zo vind je bij 'Copy' de opties 'Copy to Target Directory' en Clone to Source Directory' terug, en bij 'Move' tref je de opties 'Move to Target Directory' en 'Rename in Source Directory' aan.

Standaard worden alle (niet-verborgen) mappen en bestanden getoond, maar via een masker is het mogelijk bepaalde data weg te filteren of net wel te tonen. Dat masker moet je echter zelf invoeren – dat had wellicht iets gebruiksvriendelijker gekund. We missen ook de mogelijkheid om met Ctrl+Z een uitgevoerde actie ongedaan te maken.

Verder bevat Saladin nog de mogelijkheid om een bestandsselectie in een ziparchief te plaatsen, en om bestanden en mappen met elkaar te vergelijken. Ook nuttig: er is een knop waarmee je meteen naar de opdrachtprompt gaat en het programma voorziet tevens in een (basale) mogelijkheid om je pc met een FTP-server te verbinden.

Saladin is niet meteen de krachtigste of meest veelzijdige bestandsbrowser die we al zijn tegengekomen, maar de overzichtelijkheid van de tool zal ongetwijfeld heel wat gebruikers weten te charmeren. Overigens gooit Saladin je vertrouwde Windows Verkenner geenszins overboord, zodat je op elk moment nog kunt terugkeren.

External links

Een alternatieve bestandsverkenner