Je kent ze ongetwijfeld: de erg lange afbeeldingen die iemand zo van een website heeft geplukt. Misschien vroeg je je al af hoe zulke afbeeldingen gemaakt worden. Een screenshot beperkt zich immers tot het deel van de website dat zich echt in beeld bevindt. Natuurlijk kan je meerdere screenshots nemen en die manueel aan elkaar plakken, maar dat is geen manier van werken. Wat je nodig hebt, is de juiste plug-in. Abduction bijvoorbeeld.

Abduction is een extensie voor Firefox. Momenteel zit het stukje software aan versie 3.5.0. De opzet van de extensie is eenvoudig. Ze laat je een webpagina, of een deel daarvan, opslaan als een afbeelding. Abduction voeg je aan je Firefox-browser toe via deze link.

[download_file]

Zodra de extensie geïnstalleerd is kan je aan de slag. De nieuwe functie nestelt zich in het rechtermuisklikmenu. Klik rechts op een pagina naar keuze en selecteer ‘save page as image…’. Een lichtblauw kader zal nu over de hele lengte van de webpagina verschijnen. Je kan dat kader naar believen vergrote, verkleinen en verslepen. Het geselecteerde veld strekt zich uit tot waar de pagina in kwestie eindigt, zodat je een afbeelding kan nemen van een oppervlak dat veel groter is als wat je scherm weergeeft.

Boven aan de webpagina verschijnt er een werkbalk met opties voor Abduction. De X-Ray knop is erg handig. Die detecteert elementen in de website, zodat je met een klik op de knop bepaalde onderdelen kan selecteren.

Zodra je klaar bent met je selectie klik je bovenaan op save. Je kan je afbeelding opslaan met de extensie .png of .jpeg.