Wanneer een video te omslachtig is, maar een stilstaande afbeelding niet genoeg zegt, is er het .gif-bestand. Een gif-bestand gedraagt zich als een afbeelding maar geeft toch bewegende beelden weer. Het grote voordeel hiervan is dat je geen videospeler nodig hebt om de beelden te bekijken. Het nadeel is dan weer dat niet iedere browser er mee compatibel is.

Op het internet zie je vaak korte gifs van leuke youtubefilmpjes of herkenbare fragmenten uit films. Een gif kan ook erg handig zijn om iets te duiden. Daarvoor is het ideaal wanneer je een bewegende snapshot kan maken van wat er zich op je scherm afspeelt, en dat is precies wat Recordit doet.

[download_file]

De tool neemt maximaal vijf minuten aan actie op je scherm op, en maakt er een gif-afbeelding van. Na de eenvoudige en snelle installatie kan verschijnt er een snelkoppeling op je bureaublad. Ook rechtsonder in je taakbalk nestelt de app zich. Met een druk op de knop activeer je Recordit, waarna je het deel van je scherm moet aanduiden dat je wil opnemen.

Online
Recordit begint pas met echt opnemen wanneer je op de knop record, onder de kader klikt. Vanaf dan onthoudt het programma alles wat er in de afgebakende zone gebeurt. Zodra je klaar bent klik je op stop. Recordit upload je bestand nu gratis naar het internet, waar het verder bewerkt wordt.

In eerste instantie verschijnt de opname als een filmpje. Rechts onderaan in de player staat echter een knop Gif. Wanneer je daar op klikt laadt er een nieuw tabblad met daarin je gifbestand. Je kan de opname naar believen opslaan of delen. Vergeet niet dat gif’s een soort video’s zijn. Opnames van een groot oppervlak of opnames die lang duren leiden dus tot zware bestanden, die enige tijd nodig hebben om te laden in je browser.

Recordit voor Windows download je hier. Gebruikers van Windows 8 kunnen een foutmelding krijgen waarbij Windows de tool niet wil uitvoeren. Klik in dat geval op meer info, om de optie te krijgen om het programma toch te draaien. Er bestaat ook een versie voor Mac, die vind je op de website.