WhatPulse is uiteraard niet bedoeld om Big Brother mee te spelen; het programma is vooral leuk om zelf wat inzicht te krijgen in je computergebruik. Zo kan je zien hoeveel keer je elke toets op het klavier hebt ingedrukt binnen een bepaalde tijdspanne, hoeveel keer je geklikt hebt met je muis en waar op het scherm je muisaanwijzer zich het meest bevindt. Al die gegevens kunnen bovendien nog eens opgesplitst worden per programma. Zo weet je eindelijk of je nu al dan niet teveel tijd doorbrengt op Facebook.

STAP 1 / Installeren

Je vindt WhatPulse op www.whatpulse.org, waar je niet naast de grote Download Now-knop kan kijken. Tijdens de installatie krijg je de melding dat WinPcap geïnstalleerd zal worden. Dat tooltje dient om je netwerkactiviteit te meten, zodat je bijvoorbeeld te weten kan komen welke programma’s de meeste bandbreedte verslinden. Heb je daar geen behoefte aan, dan kan je in de nieuwe wizard die tevoorschijn komt op Cancel drukken. In het andere geval klik je je er gewoon doorheen, tot aan de laatste Finish-knop. Een druk daarop en WhatPulse wordt gelanceerd.

 

STAP 2 / Account aanmaken

WhatPulse noemt zichzelf graag een sociaal tooltje, en wil niet liever dan dat je je statistieken deelt met je vrienden. Je hebt met andere woorden een account nodig. WhatPulse schotelt je meteen een formulier in waar je je e-mailadres kan ingeven en een wachtwoord kiezen, maar je kan ook met Facebook inloggen. Doe je dat niet, dan moet je ook nog een gebruikersnaam kiezen en je computer een naam geven. Zodra je dat gedaan hebt, kom je in het tabblad Account van WhatPulse terecht.

 

STAP 3 / Instellingen aanpassen

Uit goede gewoonte neem je eerst eens een kijkje op het tabblad Settings. Hier kan je bijvoorbeeld aanvinken welke statistieken je wil bijhouden. Ben je bijvoorbeeld enkel geïnteresseerd in hoe je je toetsenbord gebruikt, dan laat je enkel Keyboard statistics aangevinkt. Wil je enkel netwerkstatistieken uitpluizen, dan laat je het vinkje staan bij Enable network statistics. Het leukste is natuurlijk om alles aangevinkt te laten staan.

STAP 4 / Toetsenbord en muis

Op het tabblad Overview krijg je een overzicht van al je statistieken. Je ziet er hoeveel keer je in totaal al een knop op je toetsenbord hebt ingedrukt, hoeveel muisklikken je al gedaan hebt, hoeveel netwerkverkeer al is binnengekomen en buitengegaan en ga zo maar door. Wil je meer details, dan moet je op het tabblad Input zijn. Daar zie je de zogenaamde Keyboard heatmap, waar je in een oogopslag kan zien welke toetsen je het meeste gebruikt. Hoe warmer de kleur, hoe vaker je een toets gebruikt hebt. Klik je rechtsboven op het pijltje, dan zie je onder andere hoeveel klikken en toetsaanslagen je in afzonderlijke programma’s hebt geregistreerd.

 

STAP 5 / Online statistieken

De andere tabbladen geven je op dezelfde manier inzicht in je netwerkstatistieken en de zogenaamde uptime van je computer. Dat wil zeggen hoe lang hij al aanstaat, hoe lang aparte programma’s al geopend zijn en hoe lang je ze gebruikt hebt. Speel zeker met de vinkjes op elk tabblad om verschillende weergaves te bekijken. WhatPulse lokt je ook graag online, dus klik in het tabblad Account ook eens op de knop View Online Stats. Zo kom je op je persoonlijke pagina terecht www.whatpulse.org/[gebruikersnaam]. Via die link kan je je vrienden een beperkte versie van jouw statistieken laten zien.