AeroFS mikt in de eerste plaats op bedrijven en plaatst daarom vooral zijn betalende product in de kijker. Daar betaal je 15 dollar per maand per gebruiker voor. De versie die wij hier gebruiken is gratis tot drie gebruikers; wil je meer mensen er in betrekken dan kost dat je 10 dollar per gebruiker per maand.

Je vindt AeroFS onderaan dit artikel of op de website, waar je onderaan je e-mailadres opgeeft. Daarna hou je de wacht bij je inbox en klik je op de bevestigingslink die je hebt aangekregen. Je moet nu een account aanmaken. Zodra je account aangemaakt is, kan je AeroFS downloaden en installeren. Als deel van het installatieproces moet je inloggen met je e-mailadres en het wachtwoord dat je zonet gekozen hebt.

[download_file]

Na de installatie nestelt AeroFS zich in het systeemvak, waar een tooltip je aandacht naar het icoontje trekt. Je hebt intussen ook al een mail gekregen die je vertelt welke computer er aan je account werd toegevoegd. Klik met je rechtermuisknop op het AeroFS-icoon in het systeemvak en kies 'Preferences'. In dat venster kan je bijvoorbeeld aanpassen onder welke naam de huidige computer geïdentificeerd moet worden. Het is bijvoorbeeld handiger om ‘Laptop Werk’ en ‘Laptop Thuis’ te zien staan dan ‘Laptop’ en ‘Laptop (1)’.

Interessanter is het veld 'AeroFS Folder'. Net als Dropbox synchroniseert AeroFS immers maar één map en de submappen ervan. Je kan dus niet bestaande mappen op je computer synchroniseren, tenzij je ze verhuist naar de AeroFS-map. Met een druk op 'Move' kan je zelf kiezen waar die map precies moet staan. Wil je op bepaalde computers niet alle submappen synchroniseren, dan kan je na een druk op 'Selective Sync' aanvinken welke mappen je wel op die computer wil hebben. Zo kan je bijvoorbeeld op je laptop en je desktop alle mappen synchroniseren, maar op de computer op het werk enkel de submappen die relevant zijn voor je job.

Om snel naar je AeroFS-map te gaan, klik je met je rechtermuisknop op het icoontje en kies je 'Open AeroFS Folder'. In tegenstelling tot Dropbox kan je geen afzonderlijke bestanden delen met buitenstaanders, maar met hele mappen kan dat wel. Klik met je rechtermuisknop op een map in je AeroFS-map, kies 'AeroFS', 'Share This Folder' en vul de e-mailadressen in, gescheiden met komma’s. Onder dat veldje kan je in een uitklapmenu kiezen welke rol de genodigden moeten krijgen: 'Editor', 'Owner' of 'Viewer'. Klikken je genodigden op de link die ze in hun digitale bus krijgen, dan komen ze meteen op het registratiescherm van AeroFS terecht. Ze moeten dus ook een account aanmaken en AeroFS installeren om de map te kunnen zien. Gedeelde mappen kan je overigens herkennen aan het blauwe wifi-symbool dat op hun icoontje is verschenen.

Heb je enkele mensen uitgenodigd in een gedeelde map, dan kan je hen nadien nog de toegang ontzeggen of hen net meer privileges geven. Daarvoor klik je met je rechtermuisknop op het AeroFS-symbool in het systeemvak en kies je 'Manage Shared Folders'. Kies de gedeelde map waarvoor je de rollen wil aanpassen en ga naar het tabblad 'Members'. Klik je op een lid, dan krijg je meteen een menuutje te zien waarin je de twee andere rollen kan aanklikken, het lid kan mailen of verwijderen uit de gedeelde map.

Tot slot nog een tip: je kan verwijderde bestanden herstellen via het rechtermuismenu van het AeroFS-icoon. Daarvoor klik je op Sync History en selecteer je een map. Druk op Restore Deleted Files en kies een map waar je de herstelde bestanden wil opslaan.