Toegegeven, Imagina heeft lang niet de geavanceerde mogelijkheden die je in een PhotoShop vindt, maar de tool is dan ook compleet gratis (tenzij je niet aan een donatie kan weerstaan). Een pluimgewicht in prijs dus, maar toch wist het programma mij aangenaam te verrassen door een chique interface en een paar bijzondere opties.
STAP 1 / Fotomap openen
De installatie heeft alvast weinig om het lijf: kwestie van de tool te downloaden op www.planetimagina.com en de setup-wizard op zijn stappen te volgen. Alleen is het even opletten geblazen als Imagina je vraagt welke bestandstypes je voortaan automatisch met het programma wil geopend zien: standaard zijn namelijk alle 28 extensies geselecteerd en het is nog maar de vraag of je dat zo wil. Zodra Imagina is opgestart, is het de bedoeling het programma de weg te wijzen naar een van je fotomappen. Dat doe je door het camerapictogram (linksboven) aan te klikken en Open Image Folder te selecteren. Navigeer vervolgens naar de gewenste map, selecteer een willekeurige en klik op Openen.
STAP 2 / Foto’s weergeven
Links krijg je de foto’s in miniatuur opgelijst en wanneer je hier een foto aanklikt, krijg je die rechts uitvergroot te zien. Met het muiswiel zoom je snel in en uit op het geselecteerde plaatje; via de A– (Actual Size) en B-knop (Best Fit) dan weer schakel je snel om tussen het volledige fotoformaat en een grootte die net op je scherm past. Is de foto groter dan het schermbeeld, dan kan je die met de muis verslepen en helpt een Zoom navigator je bij het zoeken naar het gewenste fotogebied. Open ook even het tabblad Image: hier tref je namelijk knoppen aan om de geselecteerde foto de roteren, te draaien, recht te trekken, te schalen en bij te snijden. Het gekende wapenarsenaal dus.
STAP 3 / Diashow starten
Imagina komt echter vooral tot zijn recht als je de (opties voor de) diashow aanspreekt: daarvoor klop je aan op het tabblad View. In de rubrieken Thumbnails en Show/Hide leg je vast of je – naast de geselecteerde foto – ook nog miniaturen, de Zoom Navigator en de statusbalk wil zien. In de rubriek Filtering dan weer maak je harde lijnen bij het in- of uitzoomen iets zachter en kan je ook anti-aliasing inschakelen. Dit laatste voorkomt een rafelige weergave als je overschakelt naar 3D modus. Nu ja, 3D… het komt erop neer dat Imagina je foto’s op je scherm laat dwarrelen als je 3D Desktop of Full Screen selecteert.
STAP 4 / Creatief bewerken
Ook creatieve bewerkingen zijn mogelijk en die vind je verzameld op het tabblad Effects. Wanneer het snel moet gaan en je met name de belichting en het contrast wil bijspijkeren kan je de knoppen Exposure en Contrast in de rubriek Quick Fix aanspreken. Om snel het verschil te zien voor en na een bewerking hoef je maar het knopje met de dubbele pijl even ingedrukt te houden (dat geldt trouwens ook voor zowat alle andere effecten).
En nu je toch met effecten aan het experimenteren bent: probeer ook even de opties Brightness/Contrast, Colour Control, Smooth en Reduce Noise uit. Die laten je toe je foto’s te optimaliseren met behulp van schuifbalken.
STAP 5 / Special effects
Twee effecten verdienen weliswaar iets meer van je aandacht: Period Style en Curves. Met de eerste geef je een foto met een muisklik – en desnoods met nog wat schuifbalk-getweak – het aanschijn van pakweg een vergeelde foto uit grootmoeders tijd. Met de tweede optie, Curves, wordt het meteen een pak ernstiger. Hiermee optimaliseer je haarfijn allerlei belichtingseffecten. Het is even experimenteren, maar het is bijvoorbeeld perfect mogelijk alleen de middentonen aan te passen en die wijzigingen uitsluitend op de kleur rood toe te passen. Gewijzigde foto’s opslaan hoort er natuurlijk ook bij en dat doe je alweer met behulp van het camerapictogram.