Er zijn bewakingscamera’s in alle prijsklassen. Wil je het echter zo goedkoop mogelijk houden, dan wordt het lastig de combinatie van een simpele webcam en de gratis tool Contacam te beconcurreren. Zeker als je weet dat je de opnames automatisch kunt laten uploaden of dat je die via een ingebouwde webserver kunt benaderen.

Zorg er bij voorkeur voor dat je de webcam hebt aangesloten voor je Contacam opstart. Overigens is het wel zo dat het programma eveneens overweg kan met netwerkcamera’s (IP-camera’s): in dit geval zul je het IP-adres, poort en type moeten ingeven. Heeft Contacam inderdaad je camera gevonden, dan kun je al meteen allerlei parameters en opties instellen. Die zijn verdeel dover een drietal tabbladen en opgedeeld in diverse rubrieken, waaronder Usage (al dan niet met bewegingsdetectie, de gewenste framerate voor snapshots, het aantal miniatuurafbeeldingen per webpagina, enz), Appearance (taal en interfacestijl voor je webpagina) en Storage (hoelang wil je dat opgenomen beelden bewaard blijven). Verder kun je heel precies de bewegingsgevoeligheid van Contacam instellen evenals de tijdstippen waarbinnen deze detectie actief moet zijn. Je bepaalt ook wat er precies met de opnames moet gebeuren: opslaan als SWF, AVI of geanimeerde GIF, doormailen en/of uploaden via ftp. Combinaties van deze opties zijn eveneens mogelijk.

[download_file]

Het beeld wordt automatisch opgedeeld in een hele reeks kleine zones, waarbij je zelf kunt aangeven in welke van deze zones de camera door beweging moet getriggerd worden. Je kunt vanuit de beheermodule ook op elk moment een snapshot nemen.

Handig is nog dat je vanuit een ingebouwde webserver (http://localhost:8800) de actuele beelden kunt bekijken, maar ook de camerabeelden – in de vorm van statische snapshots of heuse videobeelden – die opgenomen zijn na bewegingsdetectie.  De webpagina bevat tevens een selectiemenu zodat je snel op de gewenste periode kunt inzoomen. Een ingebouwde videospeler laat je toe de video’s te bekijken, in- en uit te zoomen en ook te downloaden.

External links

Maak een bewakingscamera van je webcam!