Je bent op vakantie en je hebt slechts een bekabelde internetverbinding tot je beschikking of je betaalt per apparaat voor een draadloze internetverbinding. Vervelend want hoe geraak je nu (zonder meerkost) met je andere apparaten op het internet? Heb je een laptop met Windows 7 of 8 mee, dan is de oplossing relatief eenvoudig: met Wifi Hotspot maak je gewoon een hotspot van je computer.

Voor alle duidelijkheid: het is weliswaar ook mogelijk zonder extra software (als Wifi Hotspot) een virtuele netwerkadapter in je Windows-toestel te installeren waarna je die als een hotspot laat fungeren bij de gratie van je – gedeelde – bekabelde verbinding. Dat vergt natuurlijk wel de nodige configuratie en voor wie dat niet goed ziet zitten kan Wifi Hotspot inderdaad een uitweg zijn. Overigens gebeurt op de achtergrond precies hetzelfde als wanneer je zo’n hotspot ‘manueel’ opzet.

[download_file]

Let wel even op tijdens de installatie: opteer voor een Aangepast installatie want alleen dan kan je de vinkjes verwijderen om te voorkomen dat er zich extra software mee in je systeem nestelt.

De werking van de tool kan nauwelijks eenvoudiger. Je vult de gewenste Network Name (SSID) in, voorziet die van een stevig wachtwoord (voor de WPA2-beveiliging) en zet de schakelaar op ON. Je draadloze netwerk is nu klaar voor gebruik.

Je kunt verder nog wel aangeven of Wifi Hotspot automatisch actief moet zijn bij het opstarten van Windows en welke netwerkverbinding de tool mag gebruiken om een internetconnectie op te zetten (wellicht zal dat je bekabelde LAN-verbinding zijn). Ten slotte kun je nog instellen hoeveel toestellen er maximaal van jouw hotspot (tegelijk) gebruik mogen maken. Dat is wel zo veilig, want zo weet je dat er zich geen andere gebruikers heimelijk met je eigen hotspot kunnen verbinden.

Je kunt op elk moment trouwens ook een overzicht opvragen van de bestaande verbindingen, met vermelding van onder meer MAC-adres en IP-adres. Het moet wel gezegd: op een van onze testtoestellen slaagde Wifi Hotspot er om een of andere reden niet in de (bekabelde) netwerkverbinding (correct) te delen.

External links

Gearbox Computers