Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang elke week het beste van Clickx in je mailbox.

AeroFS mikt in de eerste plaats op bedrijven en plaatst daarom vooral zijn betalende product in de kijker. Daar betaal je 15 dollar per maand per gebruiker voor. De versie die ik gebruik in deze workshop is gratis tot vier gebruikers; wil je meer mensen er in betrekken dan kost dat je 10 dollar per gebruiker per maand. De belangrijkste beperking van deze versie is wellicht dat er wel een Android-app is, maar geen alternatief voor iOS.

STAP 1/ Installeren

Je vindt AeroFS op www.aerofs.com, waar je op de knop Sign Up For Free! klikt en vervolgens je e-mailadres ingeeft. Daarna hou je de wacht bij je inbox en klik je op de bevestigingslink die je hebt aangekregen. Je moet nu een account aanmaken, waarbij je ook je telefoonnummer moet ingeven. Een reeks nulletjes volstaat gelukkig ook. Zodra je account aangemaakt is, kan je AeroFS downloaden en installeren. Als deel van het installatieproces moet je inloggen met je e-mailadres en het wachtwoord dat je zonet gekozen hebt. De makers hebben wel gevoel voor humor: tijdens de installatie zie je onder andere ‘looking for dinosaurs’ en ‘performing magic’ passeren.

 

STAP 2 / Virusmelding negeren

Zodra de installatie succesvol voltooid is, krijg je een wizard te zien die bijna letterlijk van Dropbox gekopieerd is. Ongeveer op hetzelfde moment kreeg ik van mijn virusjager AVG de melding dat er een verdacht bestand werd aangetroffen en dat het verwijderd zou worden. Dat verdachte bestand is het opstartbestand van AeroFS, dus je wilt het natuurlijk niet verwijderen. De reden waarom virusscanners het als verdacht (kunnen) aanzien, komt wellicht omdat AeroFS in- en uitgaand verkeer veroorzaakt. Heb je per ongeluk toch snel de standaardoptie van je virusscanner aan geklikt en werd het bestand verwijderd, dan zit er niets anders op dan AeroFS te verwijderen en opnieuw te installeren. Start in dat geval je computer eerst even opnieuw op na het verwijderen.

 

STAP 3 / Instellingen aanpassen

Na de installatie nestelt AeroFS zich in het systeemvak, waar een tooltip je aandacht naar het icoontje trekt. Je hebt intussen ook al een mail gekregen die je vertelt welke computer er aan je account werd toegevoegd. Klik met je rechtermuisknop op het AeroFS-icoon in het systeemvak en kies Preferences. In dat venster kan je bijvoorbeeld aanpassen onder welke naam de huidige computer geïdentificeerd moet worden. Het is bijvoorbeeld handiger om ‘Laptop Werk’ en ‘Laptop Thuis’ te zien staan dan ‘Laptop’ en ‘Laptop (1)’.

 

STAP 4 / Hoofdmap aanpassen

Interessanter is het veld AeroFS Folder. Net als Dropbox synchroniseert AeroFS immers maar één map en de submappen ervan. Je kan dus niet bestaande mappen op je computer synchroniseren, tenzij je ze verhuist naar de AeroFS-map. Met een druk op Move kan je zelf kiezen waar die map precies moet staan. Wil je op bepaalde computers niet alle submappen synchroniseren, dan kan je na een druk op Selective Sync aanvinken welke mappen je wel op die computer wil hebben. Zo kan je bijvoorbeeld op je laptop en je desktop alle mappen synchroniseren, maar op de computer op het werk enkel de submappen die relevant zijn voor je job.

 

STAP 5 / Submappen delen

Om snel naar je AeroFS-map te gaan, klik je met je rechtermuisknop op het icoontje en kies je Open AeroFS Folder. In tegenstelling tot Dropbox kan je geen afzonderlijke bestanden delen met buitenstaanders, maar met hele mappen kan dat wel. Klik met je rechtermuisknop op een map in je AeroFS-map, kies AeroFS, Share This Folder en vul de e-mailadressen in, gescheiden met komma’s. Onder dat veldje kan je in een uitklapmenu kiezen welke rol de genodigden moeten krijgen: Editor, Owner of Viewer.

Een Owner heeft alle macht in handen, een Editor kan bestanden en mappen bewerken, terwijl een Viewer alleen dingen kan bekijken. Dat is uiteraard de veiligste optie wanneer je bestanden en mappen gaat delen met andere mensen. Je kan later trouwens nog veranderen welke rol iemand krijgt, dus de keuze is op dit moment nog niet zo belangrijk. De persoonlijke boodschap die samen met je uitnodiging verstuurd wordt kan je aanpassen als je wil. Klikken je genodigden op de link die ze in hun digitale bus krijgen, dan komen ze meteen op het registratiescherm van AeroFS terecht. Ze moeten dus ook een account aanmaken en AeroFS installeren om de map te kunnen zien. Gedeelde mappen kan je overigens herkennen aan het blauwe wifi-symbool dat op hun icoontje is verschenen.

 

STAP 6/ Rollen veranderen

Heb je enkele mensen uitgenodigd in een gedeelde map, dan kan je hen nadien nog de toegang ontzeggen of hen net meer privileges geven. Daarvoor klik je met je rechtermuisknop op het AeroFS-symbool in het systeemvak en kies je Manage Shared Folders. Kies de gedeelde map waarvoor je de rollen wil aanpassen en ga naar het tabblad Members. Klik je op een lid, dan krijg je meteen een menuutje te zien waarin je de twee andere rollen kan aanklikken, het lid kan mailen of verwijderen uit de gedeelde map.

 

STAP 7 / Verwijderde bestanden herstellen

Tot slot nog een tip: je kan verwijderde bestanden herstellen via het rechtermuismenu van het AeroFS-icoon. Daarvoor klik je op Sync History en selecteer je een map. Druk op Restore Deleted Files en kies een map waar je de herstelde bestanden wil opslaan.

 

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang elke week het beste van Clickx in je mailbox.