Ben je een al dan niet zelfverklaard netwerkbeheerder en heb je dus wel een paar pc’s in een (thuis?)netwerk onder je hoede, dan vind je het wellicht handig die pc’s op afstand, vanaf een centrale plek zoals je eigen computer, te kunnen opstarten zodat je het nodige controle- of onderhoudswerk kunt uitvoeren. Dat kan met Aquila WakeOnLAN.

De naam Wake on Lan (kortweg WOL) is niet toevallig gekozen: immers, het is ook de naam van een ethernetstandaard die het mogelijk maakt dat computers op bepaalde pakketjes (op een vooraf ingestelde poort)  – de zogenoemde magic packets – reageren door zichzelf in te schakelen. Daar zijn natuurlijk wel een paar voorwaarden aan verbonden. Deze functie moet allereerst zijn ingeschakeld in het BIOS/UEFI-setupvenster van de computer, en router en firewall moeten correct zijn ingesteld zodat de ‘magic packets’ niet worden tegengehouden, enz.  In de praktijk blijkt dat vaak niet altijd even eenvoudig.

[download_file]

Hoe dan ook, eens je al deze zaken op orde hebt, kun je met WakeOnLAN aan de slag. Allereerst kun je naar computers binnen je netwerk laten zoeken (al dan niet in een domein). De aangetroffen toestellen worden dan netjes opgelijst in een heldere en overzichtelijke interface.

Vanuit het contextmenu kun je die dan in principe afsluiten (shutdown, sleep of hibernate) of ook weer opstarten. De boodschappen die eventueel verschijnen bij het afsluiten kun je ook zelf aanpassen. Handig is ook wel de Schedule-functie die ervoor kan zorgen dat toestellen bijvoorbeeld op vooraf ingestelde tijdstippen automatisch opstarten of afsluiten. Om alle functies te kunnen gebruiken start je WakeOnLAN wel best met een administrator-account op dat ook op de betreffende computers is geactiveerd (zelfde naam en wachtwoord). 

External links

Schakel pc’s op afstand in en uit