Er zijn verschillende aanvalsvectoren voor malware. Internet is ongetwijfeld de belangrijkste, maar een infectie kan net zo goed ook binnenkomen via een of andere USB-stick die je van iemand anders in bruikleen hebt gekregen of die je zelf op een andere, besmette pc hebt gebruikt. McShield is vooral bedoeld om malware op USB-stations te lijf te gaan.

Tijdens de installatie van de tool leg je alvast de taal – ook Nederlands is beschikbaar – en de visuele stijl vast. Verder bepaal je of je een verwijzing naar de tool ook in het contextmenu van de Verkenner laat toevoegen en of je een snelkoppeling op je bureaublad wilt die naar de ‘real time monitor’ verwijst.

[download_file]

Je doet er in elk geval goed aan na de initiële opstart even het MCShield Control Center te openen en daar alle opties naar wens in te stellen. Het zou bijvoorbeeld kunnen zijn dat je al een antivirustool hebt die bij het opstarten van je systeem de meest risicovolle plekken van je harde schijven controleert. In dat geval kun je hier de optie 'Harde Schijven' deactiveren, zodat MCShield alleen nog USB-stations en geheugenkaarten zal checken.

Op het tabblad 'Scanner' kun je ook nog de grondigheid van de scans instellen. Je kunt hierbij kiezen tussen 'Standaard', 'Snel' en 'Robuust'. In de meeste gevallen zal 'Standaard' voldoen. Wil je zelf helpen beslissen wat MCShield met potentiële malware moet doen, stip dan 'Interactieve Modus' aan. Doe je dat niet, dan plaatst de tool verdachte bestanden automatisch in quarantaine (met de extensie .vir). Die vind je dan terug in de gelijknamige rubriek, alwaar je die bestanden desgewenst nog kunt terughalen. Wil je bepaalde bestanden altijd buiten de malwarecontrole van MCShield houden, dan hoef je die maar toe te voegen aan de rubriek 'Witte Lijst'.

External links

Zorg voor malwarevrije (usb-)stations