Nu almaar meer mensen mobiel online gaan, verleggen hackers hun werkterrein van pc’s naar smartphones. Android is daarbij hun geliefkoosde platform. Het risico op problemen is er dus wel, maar je kan het zelf ook wel inperken door een security-app op je telefoon te installeren. Dat hoeft je zelfs geen arm en een been te kosten. Met deze gratis apps, die als beste getest werden door Av-test.org, kom je al een heel eind.

Avast Mobile Security & Antivirus

Avast Mobile Security & Antivirus bestaat uit tools als een virusscanner, virusverwijderaar, netwerkmeter die in- en uitgaande data opmeet, app manager en zelfs een firewall (al heb je daarvoor wel een geroote telefoon nodig).

De virusscanner scant automatisch je geïnstalleerde apps, de inhoud van je geheugenkaart en nieuwe apps die je toevoegt. Ook sms’jes worden daarbij niet vergeten. Met de privacy manager krijg je ook een volledig zicht op alle rechten en toestemmingen die je apps hebben en met de web shield-functie worden ook trojans, adware en spyware tegengehouden.

Een uitgebreide backupfunctie beschermt al je contacten, sms’jes en telefoonlogs en foto’s. Met de betalende premium-versie kan je ook muziek, filmpjes en apps back-uppen.

Norton Security & Antivirus

Met Norton ben je beschermd tegen kwaadaardige apps, diefstal of verlies van je toestel (met een sms’je kan je je telefoon blokkeren) en websites die er op uit zijn om informatie te stelen. De app houdt ook programma's in de gaten die persoonlijke informatie willen lekken of stelen, je batterij leegzuigen, overmatig veel data gebruiken en andere zaken die niet door de beugel kunnen.

Kaspersky Internet Security

Kaspersky Internet Security biedt alle features en tools van Kaspersky Mobile Security en Tablet Security in één handig pakketje. Alle essentiële beveiligingsfuncties zijn nog altijd gratis, net als bij Mobile Security Lite, en zijn ook uitgebreid. Je krijgt automatische bescherming tegen virussen, spyware, Trojans en ander onheil. De antivirus-scanner doet ook op aanvraag zijn werk. Met de antidiefstalfunctie kan je op afstand je toestel wissen en vergrendelen en zelfs foto’s nemen van de dief. 

Trend Micro Mobile Security & Antivirus

Deze app van Trend Micro biedt je volgens Av-test.org “100% detectie” van digitaal gespuis en werd gecertifieerd door PCSL en AV-comparatives. Ook eventuele malware die door de mazen van de Google Play Store glipt, wordt ontdekt voor ze geïnstalleerd wordt.

Daarnaast zijn er de gebruikelijke wis- en vergrendelfuncties voor gestolen telefoon, back-upmogelijkheden voor foto’s en video’s (met 50 MB opslagruimte in de cloud), een zogenaamde ‘system tuner’ op je apparaat op maximale snelheid te houden en een task killer.

Vermeldenswaard zijn ook de privacy scanner voor Facebook en de functie “Just-a-phone”, waarmee alle niet essentiële processen op je gsm uitgeschakeld worden als je batterij bijna leeg is.

Qihoo 360 Security

Deze app is volledig gratis, er zijn geen extraatjes waarvoor je moet betalen of een premiumversie. 360 Security beschermt tegen al de laatste virussen, malware, systeemkwetsbaarheden en privacyrisico’s.

Met One Tap Booster ruim je onnodige geheugenprocessen op, zodat je telefoon fluks werkt en je batterij bespaart. One Tap Cleaner verwijdert dan weer de rommelbestanden die na een tijdje op je telefoon opstapelen, zodat je meer geheugenruimte krijgt. Met One Tap Virus worden dan weer alle virussen, malware en trojans verwijderd en systeemkwetsbaarheden opgelapt.