Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang elke week het beste van Clickx in je mailbox.

De tijd dat “PowerPoint” zowat synoniem was van “presentatie” ligt zo goed als achter ons. Het publiek is veeleisender geworden; presentaties moeten blits en verrassend uit de hoek komen. Emaze mikt meer op de gebruiker met weinig ervaring of dito tijd. De cloudtool is gratis voor wie a) niet meer dan 10 presentaties beoogt, b) zich niet stoort aan een klein logo in zijn presentatie, c) de presentatie niet absoluut wil kunnen downloaden en d) ermee kan leven dat zijn presentatie publiek toegankelijk is.

STAP 1 / Kennismaken

Je vindt Emaze op www.emaze.com. Een (gratis) account creëren is niet moeilijker dan een e-mailadres en een wachtwoord invullen. Zodra je bevestigt met Sign Up en met Start Now kan je aan de slag. Bovenaan merk je een aantal grote knoppen op. My geeft je een overzicht van je eigen presentaties, Shared voert je naar je gedeelde presentaties en Explore laat je toe kennis te maken met de creaties van anderen… Ben je geïnspireerd geraakt? Dan staat niets je nog in de weg om de knop New aan te klikken.

 

STAP 2/ Sjabloon en thema kiezen

Alles begint met het kiezen van een template ofte sjabloon. Emaze bevindt zich nog in een bètafase en dat is vooralsnog ook aan het (beperkt) aantal sjablonen te merken: 21, om precies te zijn. Klik je zo’n sjabloon aan, dan duiken een of meer visuele varianten ofte thema’s op. Selecteer een geschikt thema. Even later staat de eerste dia voor je klaar, met bovenaan een hele reeks knoppen. Merk op dat je via de knop Themes altijd nog naar een ander thema kan overschakelen.

 

STAP 3 / Objecten bewerken

Op elk moment kan je een dia toevoegen: klik op Slide en kies een geschikte dia uit. Die belandt automatisch achter (onder) de huidige dia. Zie je die liever elders, dan hoef je die maar in de lijst met miniaturen met de muis vast te pakken en te verslepen naar een andere locatie. In de contextgevoelige knoppenbalk tref je trouwens nog heel wat andere functies aan. Je kan bijvoorbeeld de foto roteren, de rand inkleuren, een hyperlink of audio koppelen, enz.

 

STAP 4 / Extra’s toevoegen

Je hoeft je natuurlijk niet te beperken tot het ‘vervangen’ van objecten. Het is bijvoorbeeld ook perfect mogelijk een lege dia in te voegen en die van de grond af op te bouwen met behulp van de knoppen Text, Image, Video, Shape of Chart. De optie Video beperkt je wel tot een video-url, uit de stal van YouTube. Bij Shape kies je uit tientallen geometrische figuren en herkenbare pictogrammen en Chart laat je uit diverse grafiektypes kiezen, waarbij je via kopiëren en plakken ook data uit een eigen spreadsheet kan invullen. Je hebt vast al opgemerkt dat bovenaan de dialijst een ‘Section Title’ is voorzien. Die kan je een eigen naam geven en via de knop Section voeg je bijkomende secties toe. Druk op de knop Play en klik het knopje met de vier vakjes aan in de bedieningsbalk: je kan nu de gewenste sectie selecteren.

 

STAP 5 / En verder…

Naast de knoppen Copy en Paste vind je ook nog de twee levensredders terug: Undo (ongedaan maken) en Redo (alsnog weer oproepen). De knop Save is natuurlijk ook van belang, maar weet alvast dat Emaze zelf zeer frequent je werk opslaat zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan. Het valt misschien niet zo goed op, maar wanneer je een van je presentaties aan het bekijken bent, komt rechtsboven een knop met drie horizontale strepen beschikbaar. Hier moet je zijn als je je dia’s wil afdrukken, maar ook om je presentatie met anderen te delen. Dat kan door een e-mailadres in te vullen of door de bijhorende link op een andere manier door te spelen, zoals via Facebook of Twitter. Jammer maar helaas: de opties Download en Permit (om je presentatie niet langer publiek te maken) blijven voorbehouden aan betalende klanten.

 

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang elke week het beste van Clickx in je mailbox.