Je computer wordt trager met de jaren. Tot op bepaalde hoogte is dat onvermijdelijk: applicaties worden geavanceerder en krijgen steeds updates, terwijl je hardware hetzelfde blijft.

Toch is er veel wat je kan doen om een ouder toestel weer sneller te laten beginnen. Voor de hand liggende tools als Ccleaner bijvoorbeeld maken je pc schoon, maar dat is niet genoeg. Veel programma’s beslissen voor zichzelf dat jij het wel leuk zal vinden als ze, helemaal of gedeeltelijk, mee opstarten. Dat vertraagt de opstarttijd en je systeem in het algemeen. Met Autorun Organizer van Chembtable neem je eenvoudig een kijkje tussen alle opstartende programma’s, en verwijder je de exemplaren die je niet nodig hebt.

[download_file]

Populariteit
Autorun Organizer download je hier. Het programma is freeware en probeert geen bloatware te installeren, dus doorloop de installatiewizard zonder vrees. Zodra je de tool is opgestart krijg je een lijst van alles wat mee opstart met je besturingssysteem. Onderaan zie je hoe lang het duurde om je computer op te starten de voorbije dagen. Door onder die gegevens op de knop Enable te klikken stuurt Autorun je lijst met opstartprogramma’s naar huis, maar in ruil krijg je een nieuwe tab: Popularity.

Daaronder zie je hoe populair een programma is in de lijst met opstartende programma’s van andere gebruikers. Zo krijg je snel een idee van wat belangrijk is, en wat misschien niet. Vind je een programma dat niet noodzakelijk mee hoeft op te starten, en die kans is groot, dan klik je het aan. Onderaan krijg je wat meer info over het proces, en kan je het uit de opstartlijst verwijderen. Ben je niet zeker of wat je hebt gevonden er wel zeker uit moet, dan klik je op Temporary disable. Zo start het proces niet mee op maar blijft het wel in de lijst staan, zodat je later over het lot ervan kan beslissen.

Bandwerk
Om meerdere zaken in één bewerking aan te passen klik je links bovenaan op Bulk Entries Changing. Daarmee kan je snel alle nutteloze mee opstartende processen het zwijgen opleggen. Het kan natuurlijk ook dat je net het omgekeerde wil doen: een programma mee laten opstarten. Dat gaat door op Add te klikken. Vanuit het dialoogvenster navigeer je eenvoudig naar het exe-bestand dat mee moet opstarten en je bent klaar. Tot slot is het mogelijk om programma’s te laten opstarten met vertraging.

Autorun Organizer is een handige en duidelijke tool die geschikt is voor iedereen die het onderhoud van zijn pc in eigen handen wil nemen. Ga er in de regel maar van uit dat iets in geval van twijfel niet mee moet opstarten. Vink eens een heleboel aan, herstart, en kijk welke invoed het heeft. Als je pc perfect draait en sneller opstartte, dan kan je de aangevinkte programma’s definitief uit het opstartmenu verwijderen.