Om bestanden te organiseren heb je vaak twee of meer vensters van de verkenner open op hetzelfde moment. Dat is handig, maar natuurlijk zou het nog handiger zijn als er een programma bestond waarmee je vier vensters tegelijkertijd kan opendoen, in hetzelfde programma.

Q-dir biedt je die functionaliteit. Q staat voor Quad, aangezien Q-Dir een Quad Explorer is, een verkenner met vier vensters. Met de gratis software kan je werken in vier verschillende locaties op je pc op hetzelfde moment. Q-Dir is een eenvoudig programma om te gebruiken. De lay-out en functionaliteit zijn sterk gebaseerd op Windows Verkenner, zodat iedereen zich zo thuis zal voelen in het programma.

[download_file]

Het gemak van op vier plaatsen tegelijkertijd te kunnen werken is al reden genoeg om deze software een kans te geven, maar natuurlijk heeft de freeware nog andere functies. Zo kan je eenvoudig bestanden filteren op hun extensie en hebben de afzonderlijke vensters een aantal handige snelkoppelingen, onder andere naar de kladblok en het MS-Dos commandovenster, dat meteen in de juiste map opent. Ook het register is via zo’n snelmenu toegankelijk.

Twijfel je of Q-Dir iets voor jou is? Er staat je niets in de weg om het programma een kans te geven. De draagbare versie behoeft immers geen installatie. Je downloadt de 32-bitversie hier, andere variaties vind je op de website van Q-Dir.