Moet je constant op bezoek bij familie en vrienden om hun kleine en grote computerproblemen op te lossen? Dankzij Hulp op afstand, dat ingebakken zit in Windows, hoef je voortaan je eigen bureaustoel niet meer uit.

STAP 1 / Hulp op afstand inschakelen

Om iemand te kunnen helpen of om geholpen te kunnen worden, moet je Hulp op afstand natuurlijk inschakelen. Klik met de rechtermuisknop op Computer in het startmenu (of de snelkoppeling op je bureaublad) en kies Eigenschappen. In de linkerbalk klik je nu op Instellingen voor externe verbindingen. Vervolgens zet je in het nieuwe venster een vinkje bij Verbindingen van Hulp op afstand met deze computer toestaan. Dat vinkje moet er staan op beide pc’s, dus zowel van degene die hulp nodig heeft als van de redder in nood.

 

STAP 2 / Verbinding opzetten

Nu ben je klaar om een verbinding tussen de twee computers op te zetten. Open het startmenu en typ in het zoekvak onderaan Hulp op afstand. In Windows 8 zoek je naar Iemand uitnodigen. Na een klik op Windows Hulp op afstand (of Iemand uitnodigen om verbinding te maken met de pc en u te helpen in Windows 8) verschijnt er een wizard, waar je moet kiezen of je een vertrouwd persoon wil uitnodigen om je te helpen, dan wel of je zelf iemand wil helpen die je heeft uitgenodigd. Als computerexpert zal je wellicht voor die laatste optie kiezen, maar omdat je je vriend of familielid eerst door dit proces zal moeten loodsen, kijken we even hoe het er aan hun kant aan toe zal gaan.

 

STAP 3 / Uitnodiging versturen

Klik dus op Een vertrouwd persoon uitnodigen om u te helpen. Nu krijg je drie mogelijkheden om je hulpkreet te versturen: via een bestand dat je verstuurt met een mailaccount naar keuze, via het standaardmailprogramma op je computer of met Easy Connect. Die laatste optie is uiteraard de eenvoudigste, maar dan moet hij wel beschikbaar zijn op beide computers. Soms is Easy Connect uitgegrijsd, omdat je account bijvoorbeeld niet over de juiste rechten beschikt. Hoedanook: zelf een uitnodiging versturen per mail is nu ook niet meteen quantumfysica. Zodra dat gebeurd is, kan je familielid of vriend wachten op jouw hulp.

 

STAP 4 / Uitnodiging aanvaarden

Het enige wat jij als reddende engel nu moet doen, is de uitnodiging aanvaarden. In het venster uit stap 2 klik je op Iemand helpen die u heeft uitgenodigd. Jij krijgt twee opties: Een uitnodigingsbestand gebruiken en Easy Connect gebruiken. Afhankelijk van de methode die je slachtoffer heeft gekozen kies je een van beide. Heb je al eens iemand geholpen, dan krijg je nu een lijst met accounts te zien, waaruit je moet kiezen wie je wil helpen. Wil je iemand nieuw helpen, dan klik je op Iemand anders helpen. Zodra je de verbinding hebt opgezet, zal het slachtoffer eerst nog moeten bevestigen dat hij jou toestaat om een verbinding te maken.

 

STAP 5 / Controle overnemen

Je krijgt nu het scherm van de andere te zien in een venster, met een chatbox erbij. Lijkt het wat traag te gaan, dan moet de vriend in nood zijn grafische opties wat aanpassen door bijvoorbeeld een eenvoudige wallpaper met maar één kleur in te stellen. Wil je nu zijn computer overnemen om zelf aan de slag te gaan, dan klik je linksboven op de knop Besturing aanvragen. Zodra de andere op dat verzoek ingaat, kan je het probleem gaan opsporen. Is de beeldkwaliteit niet voldoende of is de verbinding erg vlot, dan kan de geholpene via de knop Instellingen het bandbreedtegebruik in vier stappen opvoeren om zo de beeldkwaliteit te verbeteren.