GIMP en Picasa zijn schoolvoorbeelden op het vlak van gratis fotobewerkingprogramma’s. De pakketten zijn namelijk ontzettend krachtig. Enig minpuntje is dat er voor leken te veel toeters en bellen beschikbaar zijn. Dat maakt het vaak onoverzichtelijk. Met PhotoSun 14 haal je een prima pakket in huis voor de nodige basisbewerkingen. De freeware is ontzettend gebruiksvriendelijk en dat kunnen oudere computergebruikers wellicht alleen maar toejuichen.

STAP 1 / Freeware installeren

Om PhotoSun 14 te installeren, open ik mijn browser en surf ik naar http://micranes.weebly.com/photosun-14.html. Vervolgens klik ik bovenaan in de balk op Download. Ik scroll naar beneden tot ik PhotoSun 14 zie staan en klik vervolgens op de grijze Download-knop. Zodra het installatiebestand PhotoSun14Install.exe op mijn computer staat, dubbelklik ik erop om de installatiewizard te openen. Ik bevestig met Next dat ik de software wil installeren en geef ook nog even aan dat ik akkoord ga met de licentievoorwaarden. Daarna klik ik op Install om de installatie daadwerkelijk uit te voeren.

 

STAP 2 / Draaien of knippen

PhotoSun 14 is dankzij zijn intuïtieve interface ontzettend gebruiksvriendelijk. Zelfs wie nog nooit foto’s bewerkt heeft, kan met dit programma onmiddellijk aan de slag. Zodra ik PhotoSun 14 geopend heb, kies ik voor de grote Image-knop links bovenaan in beeld. Hiermee kan ik heel eenvoudig afbeeldingen openen. Met de drie grote knoppen in het tweede vak kan ik mijn plaatje roteren, de afbeeldingsgrootte wijzigen of de foto bijsnijden. Eén klik op Rotate volstaat om de foto 90 graden te draaien. Voor 180 graden klik ik nog een keer. Om het formaat te wijzigen, kies ik Resize en vervolgens geef ik de gewenste breedte of hoogte in. Crop laat toe om de foto bij te snijden en overtollige delen uit de foto te verwijderen. Klaar? Dan gebruik ik de Save-knop links bovenaan in beeld.

 

STAP 3 / Verbeteren en retoucheren

In het derde deel van de balk helemaal bovenaan, vind ik nog meer knoppen om de foto te verbeteren. Elke tool werkt even eenvoudig. Rode ogen verwijderen is kinderspel. Ik klik op Red Eyes en vervolgens teken ik een cirkel rond het rode oog. PhotoSun maakt de iris nu mooi zwart. Via Adjust kan ik experimenteren met verschillende schuifbalken waaronder de temperatuur, tint, belichting, contrast, verzadiging enzovoort. Zodra ik de schuifregelaars verplaats, krijg ik uiterst rechts een voorvertoning te zien. Met de OK-knop bevestig ik de acties. Effects geeft me toegang tot allerlei speciale effecten, kaders en collages waarmee ik mijn foto kan opleuken.

 

STAP 4 / Plaatjes delen

Zodra ik tevreden ben met het resultaat, heb ik verschillende mogelijkheden. Met de Save– en Print-knop kan ik mijn bewerkte foto opslaan of afdrukken. Via File, Save As kan ik de foto eventueel ook opslaan in een ander bestandsformaat of met een andere bestandsnaam. Uiterst rechts bovenaan kan ik ook nog op de Facebook-knop klikken om de afbeelding op mijn profielpagina te publiceren. Ik voer mijn e-mailadres en wachtwoord in en daarna kan ik de privacy-setting kiezen. Ik kan mijn afbeelding als profielfoto, album of tijdlijnfoto online zwieren.